Прекрасният живот на жената на митничаря

0
Мащабно журналистическо разследване разкрива несметни богатства на обикновен митничар в Киргизстан
Мащабно журналистическо разследване разкрива несметни богатства на обикновен митничар в Киргизстан Снимка: Svetlana Tiourina (RFE/RL Graphics)

Раимбек Матраимов е влиятелна фигура в Киргизстан, известен с несметното си богатство. Това разследване се базира на публична информация от профилите в социалните мрежи на неговата съпруга. То разкрива охолен живот на фона на декларирани доходи само от държавна заплата, разкрива Свободна Европа

„Не можете да забраните прекрасния живот “, пише Аманда Тургунова. Това не са празни думи, написани в една от руските социални мрежи през април 2015 г. Към думите има колаж от снимки, които показват елегантно облечената Тургунова в скъп ресторант и в лобито на луксозен хотел.

През онзи април обаче Тургунова публикува много по-екстравагантни снимки – облечена в „Долче и Габана“ на борда на полет на FlyDubai; на друга снимка е с дъщеря си, облечена в същата серия на „Долче и Габана“; на трета е до чисто нов Лексус, получен като „подарък от”

Вероятно очаквате човекът зад сърчицата да е успешен бизнесмен. Но той не е.

Съпругът й е Раимбек Матраимов, който по това време е държавен служител в Киргизстан. Той работи в митническите служби на страната още от края на 90-те години. Започва като инспектор. Постепенно расте в йерархията и през 2015 г. става зам.-началник на митниците на страната. На този пост заплатата му никога не е надвишавала 1000 долара на месец, както пише в подадените от него имуществени декларации.

Предишно разследване на Радио Свободна Европа (РСЕ), Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP) и Kloop разкри, че Матраимов се е превърнал в закрилник на контрабандна империя, която е натрупала стотици милиони долари незаконна печалба. Тогава разследването стигна до имоти в Дубай, които не присъстват в декларациите му и не могат да бъдат обяснени със заплатата му. Цялото богатство на Матраимов обаче остава скрито, въпреки че повечето хора в Киргизстан приемат него и семейството му за изключително богати. Популярният му прякор в страната е Раим Милиона.

Публикуваните снимки от неговата съпруга и от тяхната бавачка разкриват, че по времето на държавната служба на Матраимов семейството се е радвало на охолен живот, какъвто хората в Казахстан не са виждали дори. Повечето снимки са от социалните мрежи Однокласники и Инстаграм. Не разкриваме името, с което съпругата на Матраимов присъства в интернет, а коментарите на други потребители са скрити.

Снимките показват Аманда Тургунова (чието официално име е Улкан), дъщеря й и нейната бавачка на борда на частен самолет, на излети с яхти или отседнали в някои от най-луксозните хотели по света.

На кадрите се вижда Тургунова, облечена в последните модели на „Долче и Габана“, „Луи Вюитон“ и „Шанел“. Цената на дрехите и аксесоарите, които се виждат на снимките на Тургунова, са за над 400 хиляди долара.

Според публикациите на Тургунова, през 2016 г. семейството е купило мезонет на 50-ия етаж в един от жилищните небостъргачи в Дубай. Тя публикува многобройни снимки от апартамента. Матраимов напуска митниците през 2017 г., но снимките на жена му показват, че охолният живот продължава и след това.

Матраимов не отговори на запитванията за коментар, които отправихме към него. Профилите на съпругата му са затворени и не позволяват изпращане на съобщения.

Скромната трапеза на Аманда

Репортерите са получили достъп до декларациите за имотите и доходите на Матраимов от 2011 до 2017 г. Те показват, че семейството притежава два апартамента в стари сгради от времето на комунизма в Ош и Бишкек, двата основни града в Киргизстан.

Но публикациите на Тургунова в социалните мрежи показват две доста по-големи жилища - имение в центъра на Ош и мезонет в един от кварталите на Бишкек, наричан Златния квадрат. Снимките от имението разкриват пищни събирания, огромна градина с беседка, модни аксесоари и малки кученца от японска порода.

Животът на Матраимови в Бишкек изглежда още по-идиличен. Техният мезонет е 279 кв. метра, на върха на сграда, върху която има златна корона. Много от снимките показват Тургунова на фона на скъпо обзавеждане, много цветя, балони и други празнични украси. Тя често позира с дизайнерски дрехи, дамски чанти и бижута и се снима в огледалата на асансьора.

И двата имота са регистрирани на името на покойната майка на Раимбек Апиза Матраимова. Тя умира през 2019 г. и мезонетът в Бишкек е наследен от сина й. Имението в Ош отива при брат му Русланбек.

Пътуванията в чужбина

Въпреки че Матраимови се радват на луксозните си имоти в Киргизстан, те също обичат и да пътуват. Репортерите са открили около 100 снимки от пътешествия, които Тургунова е публикувала от април 2015 г. насам. На повечето е само тя, с торбите с нейните покупки, на фона на луксозни места. На няколко от снимките се виждат децата. На нито една не се вижда Раимбек и не е ясно дали той също е пътувал с нея.

Постовете на Тургунова в социалните мрежи показват стилните й почивки в 5-звездни хотели в Турция и Дубай, дори и на екзотични дестинации като Малдивите. Понякога тя публикува снимките след пътуването и това прави трудно възстановяването на точните дати. Наличната информация обаче разкрива, че тя се е радвала на този луксозен живот по времето, когато Раимбек работи в митниците.

Най-често Тургунова пътува до Дубай, където семейството има финансови интереси, както разкри предишно разследване. В продължение на години тя отсяда в едни от най-известните хотели, сред които Роял Меридиен и Атлантис Палмата. Но през ноември 2016 г. посещенията в хотели спират, а пътуванията до Дубай продължават.

Постовете в социалната мрежа подсказват защо. Следват снимки от ново място с бляскав интериор. Така репортерите откриват нов имот в Дубай, който изглежда е купен от семейството и често използван.

Мезонетът в Ал Фатан

Луксозният апартамент на Матраимови е разкрит с пост във Фейсбук на жена, която е работила за семейството. На 7 ноември 2016 г. жена на име Тересита публикува видео обиколка на това, което тя нарича “новия апартамент на шефа”.

“Тъкмо го купиха”, казва тя. “Ето кухнята”, обяснява жената на филипино и продължава обиколката. “Това е дневната, а това е нашата трапезария. Това е стаята на шефа. Нека се върнем, не искам да ме видят”.

“Това е стаята на момичето, за което ще се грижа. Имаме отделни легла. Това е стаята на двете момчета. Те са по-големите. Всеки си има отделно легло”.

Данни за геолокацията правят възможно идентифицирането на новия апартамент на Матраимови като мезонет на 50-ия етаж на кулите Ал Фатан, част от луксозния район Джумейра бийч. Подобни апартаменти на това място се продават за около 1 милион долара.

На езерото Исък Кул

Друго любимо място на Матраимова е Исък Кул, едно от най-големите планински езера в света и най-популярната туристическа дестинация в Киргизстан. От 2015 до края на 2019 г. тя публикува много колажи със снимки, на която тя е в комплекса Карвен Четири сезона, където отсяда във вип вилите, които струват по 500 долара на вечер.

С помощта на геолокация репортерите установяват точно в коя вила е отсядала Матраимова. За разлика от другите вили наоколо, тази е оградена плътно с дървета, които спират погледите на околните.

На хартия този ваканционен имот е собственост на Динаркан Алайкиева, снаха на Раимбек. Но Тургунова често посещава тази вила, която изглежда е любимото й място през 2019 г.

През 2020 г., когато започват и ограниченията заради COVID-19, тя изглежда има ново любимо място.

На брега на езерото Исък Кул е курортното градче Чолпон Ата, където се намира Каганат. Това е затворен с ограда елитен комплекс. Вилата, в която отсяда Тургунова обаче, има още една ограда за допълнителна сигурност. Представител на строителната фирма, която е изградила Каганат, казва пред репортерите, че собственик е Камчи Колбаев - известна фигура от подземния свят. Четирима други жители на града потвърдиха, че комплексът е негов.

“Нищо няма да стане”

Повечето от луксозните пътувания и вещи на Тургунова са осъществени и придобити по времето, когато съпругът й работи за митническите служби на Киргизстан. След като е уволнен през 2017 г., той страни от публичния живот.

Матраимов и в момента изглежда недосегаем. Партията, която той подкрепя, спечели ключовото второ място в парламентарните избори. Изглежда, че тя ще участва в управляващата коалиция и ще продължи да бъде доминираща в Киргизстан. Но многото свидетелства за купуване на гласове предизвикаха масови протести, които доведоха до оставката на президента.

Изпълняващият длъжността президент Садир Япаров призова “корупционерите” да върнат откраднатото. На 20 октомври Матраимов беше арестуван, а по-късно беше освободен под домашен арест. Той обеща да компенсира държавния бюджет за “криминалните си деяния”, без да става ясно дали е признал вина. По информация на киргизката служба на Радио Свободна Европа Матраимов е започнал да изплаща суми към бюджета.

Япаров каза в интервю, че задържането на Матраимов ще направи невъзможно “връщането” на парите. “Нищо няма да стане ако той е в затвора. Просто ще лежи в една килия”.

“Затова взехме политическо решение. Нека да плати компенсации в размер на 2 милиарда сома (24 милиона долара) до края на ноември. Затова беше пуснат под домашен арест”.

Решението за Матраимов и т.нар. “икономическа амнистия за корупционерите” в Киргизстан не са регламентирани от закона.

Разследването на РСЕ показа, че дори и 2 милиарда сома са малка част от богатството, което демонстрира семейството на Матраимов.

Това разследване е резултат от партньорството между службата за Киргизстан на Радио Свободна Европа, Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP), Kloop и Bellingcat.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари