Предвиждат 40 декара за паркинга за тирове край Дунав мост

0

Това обсъдиха областният управител Борислав Българинов и директорът на "Свободна зона - Русе" Никола Стефанов

Изграждането на нов буферен паркинг, който ще реши проблема с тапите от тежкотоварни автомобили на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе, бе обсъдено между областния управител Борислав Българинов и изпълнителния директор на „Свободна зона – Русе“ Никола Стефанов. След изграждането на съоръжението Българинов е категоричен, че опашки от камиони, чакащи да преминат в северната ни съседка, повече няма да има. Мястото, което се предвижда за паркинга, е приблизително 40 декара и ще се намира на територията на логистичния център. На него ще могат да спират свободно около 300 – 330 тира. Същевременно на шофьорите ще бъдат осигурени условия за отдих. Освен тоалетни и бани, ще има и допълнителни удобства, като автомивка и места за хранене. Самият паркинг ще се намира едва на 500 метра от границата на България с Румъния, като очакванията са той да заработи до края на следващата година. На този етап е трудно да бъде посочено колко ще струва изграждането на съоръжението, тъй като в момента се изготвят подробни количествено-стойностни сметки.  Българинов ще се срещне отново с представители на изпълнителната власт и ще настоява за осигуряване на необходимите пари от държавата във възможно най-кратки срокове.

Към момента продължава да се работи по изграждането на по-малък паркинг за тирове на територията на „Свободна зона – Русе“. До края на следващата седмица се очаква да бъде получено разрешително за строеж от Община Русе и през идния месец паркингът да влезе в експлоатация. Предвидено е неговият капацитет да бъде около 120 камиона, а за изчакване на него ще се заплаща такса от около 5 евро за 24 часа.

Смятам, че още с пускането на по-малкия паркинг ситуацията тук ще се подобри коренно. Опашката от тирове ще се намали с над километър. Продължавам да недоумявам защо се е чакало досега и нищо не е правено през последните години. Имало е идеи, но желанието да се свърши нещо конкретно е липсвало, може би и компетентността на хората преди това си е казала думата.“, заяви Българинов. Той отчита и като грешка недопускането за използване на най-дясната лента на бул. „Тутракан“ в двете посоки като място за изчакване от страна на камионите. По неговите думи всичко е било договорено с компетентните институции на национално ниво, но местната власт не e била съгласна. „Сега жителите и гостите на града ни ще трябва да изчакат до следващата година, докато се пусне и по-големият паркинг. Удовлетворен съм обаче, че настоящото правителство заяви категоричната си подкрепа и най-накрая показа, че е готово да работи за решаването на проблемите на русенци, а не само да се прави, че ги е чуло. Надявам се тази тенденция да продължи и занапред.“, коментира още областният управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари