Предстои най-зрелищният парад на планетите утре сутринта

1
Наблюдателите от Земята ще видят пет планети от Слънчевата система, подравнени в небето
Наблюдателите от Земята ще видят пет планети от Слънчевата система, подравнени в небето

Наблюдателите от Земята ще видят пет планети от Слънчевата система, подравнени в небето

Тази година жителите на Земята ще могат да наблюдават много красив и забележителен парад на планетите. Едновременно 5 планети от Слънчевата система ще бъдат видими с просто око, при това точно в реда, в който са разположени спрямо Слънцето! Тоест от Меркурий до Сатурн от ляво на дясно (от изток на юг). За да видите всичките 5 планети (ако имате бинокъл или телескоп, можете да видите Уран и Нептун), трябва да погледнете в небето малко преди зазоряване, съобщава Actualno.com.

Ще има малко време между изгрева на Меркурий и изгрева на Слънцето, около час, когато ще бъде е възможно наблюдението на първата планета в Слънчевата система. Втората половина на месеца е идеалното време да наблюдавате подреждането на планетите, тъй като Меркурий се издига по-високо и свети по-ярко, което подобрява видимостта му. За да уловите този малък суров свят, изберете място с отворен източен хоризонт.

Последният път, когато 5-те планети, видими с просто око, са били разположени последователно на хоризонта, е бил през декември 2004 г. Тази година ъгълът между Меркурий и Сатурн ще бъде по-малък. И допълнителен бонус към парада ще бъде гаснещата Луна между Венера и Марс.

Планетите ще се намират далече една от друга, простирайки се от изток на юг (от север на изток в южните ширини). Ако имате малък опит в наблюденията, можете да използвате специални астрономически приложения, за да ги намерите и да не сбъркате.

Терминът "парад на планетите" не съществува в научна употреба, но се използва широко за обозначаване на събитие, което се случва, когато планетите от Слънчевата система се подредят в един участък от небето за наблюдателите от Земята. В зависимост от броя на участващите планети има: минипарад на планетите – 3 планети; малък парад на планети – 4 планети; голям парад на планети – 5 или 6 планети; пълен (велик) парад на планетите – всичките 8 планети от Слънчевата система (понякога заедно с Плутон). Минипарадите на планетите се случват доста често. Три планети едновременно в малък сектор на небето могат да се наблюдават няколко пъти годишно.

Важно е да се отбележи, че "планетарното подравняване" не трябва да се приема буквално. В действителност подреждането на планетите от Слънчевата система в един ред, както често се изобразява на различни картинки, е невъзможно. Тъй като планетите се движат в различни орбити в различни равнини в триизмерното пространството, те не могат да се построят в идеално права линия. В случая говорим само, че това се случва спрямо наблюдателите от Земята.

На 4 юли 2020 г. се състоя рядък и уникален пълен парад на планетите. В този ден всички планети от Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и дори планетата джудже Плутон – се подредиха от едната страна на Слънцето. По-рано такъв парад на планети е имало през 1982 г., а следващият път се очаква едва през 2161 г.

Следващият голям парад на планетите, като този, който може да се наблюдава навръх Еньовден тази година, ще се подреди чак на 8 септември 2040 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари