Предлагат промени в Закона за българското гражданство

0
Подготвени са два работни законопроекта, с които да се премахне „инвестиционното гражданство“
Подготвени са два работни законопроекта, с които да се премахне „инвестиционното гражданство“ Снимка: Сега

Подготвени са два работни законопроекта, с които да се премахне т.нар. „инвестиционно гражданство“

Това каза на пресконференция министърът на правосъдието Янаки Стоилов, предаде агенция „Фокус“.

„Подготвени два работни законопроекта, които да бъдат внесени, за да се премахне т.нар. „инвестиционно гражданство“. Във връзка с това съм изпратил искане към ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период . Законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията.

„Другата промяна е наложена от това да запазим работата на държавното предприятие Фонд „Затворно дело“. Съгласно приети вече промени то се превръща в административна структура към ГД „Изпълнение на наказанията“. Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена.

Ще има възможност и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект“, посочи той.

„Издал съм заповед за извършване на проверка от Инспектората на министъра на правосъдието, която в момента се осъществява и до няколко дни трябва да приключи. Това е проверка на стопанисването на имоти, които са към предприятието в района на Варна. Договорите вече са изтекли преди няколко години, но средства не са постъпвали от няколко години Министерството на правосъдието. Очаквам следващия министър да предприеме необходимите административни действия“, каза още Стоилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук