Предлагат 15 ноември да бъде обявен за Ден на българската книга

0
Датата не е случайно избрана, посочи Мирослав Боршош
Датата не е случайно избрана, посочи Мирослав Боршош Видео: Дарик радио

Датата не е случайно избрана, посочи Мирослав Боршош

В ефира на Дарик радио и в предаването “Посока Култура” с Мирослав Боршош, водещият и гостът му - Иван Шишиев, фотограф от Етюд-и-те на София, се обединиха около инициативата 15 ноември да бъде обявен за Ден на българската книга.

Датата не е случайно избрана. Това е денят, в който през 1877 година петима книжари от София са убити, след като турците намират няколко книги, които крият и разпространяват.

Историята всъщност е свързана с Лъвов мост и с четирите лъва, които са пет, уточни Шишиев. Това са: Никола Вардев, Георги Абаджията, хаджи Стоян Табаков, Никола Крушкин-Чолака и Георги Кафеджи. “Те са имали 4-5 книжки, наредени и скрити. Например, Кеджи е имал дюкян за кафе и е криел няколко книжки отзад”.

Всички те са убити, защото са пазили и разпространявали българската книга.

С идеята да се запази паметта на тези герои, 15 ноември ще стане Ден на българската книга. Водещият Мирослав Боршош предложи в този ден Лъвов мост да бъде затворен за движение, да има чествания. “Представи си всеки, ако сложи на този ден българска книга на прозореца си… какво преклонение пред паметта и подвига на тези хора ще бъде”, каза водещият на своя гост.

Иван Шишиев работи и в “Читалнята”, която сам нарича “сърцето на София”. За него “Читалнята” олицетворява будителите в днешно време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари