В Караманово представиха първата стихосбирка на Пламенка Костова

7
Рецитирането на стихове просълзиха голяма част от присъстващите
Рецитирането на стихове просълзиха голяма част от присъстващите

„С нежност и обич в сърцето“ е името на първата стихосбирка на Пламенка Костова от Караманово.

В навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, по инициатива на Народно читалище  „Светлина“ беше организирано официално представяне на книгата. За да уважат авторката, дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, много читалищни дейци и бивши колеги на поетесата. Немалка част от стиховете на Пламенка Костова са се превърнали в песни, които от години се изпълняват от местните самодейни състави. „Стиховете се раждат от сърцето. Някои са изстрадани в продължение на много дни и безсънни нощи. Други – като песента за Караманово, се появяват на бял свят само за няколко часа“, споделя авторката на стихотворенията.  През целия си жизнен път Пламенка Костова е работила като учителка и изцяло е била отдадена на децата. Именно те са и давали постоянен стимул, и енергия,  за да не спира да твори. След пенсионирането си Пламенка продължава да бъде един от двигателите на обществения живот в селото, активен участник във всяко начинание на читалището.

Ученици от местното училище изпяха песента за Караманово, която се е превърнала в своеобразен химн на населеното място. Рецитирането на стихове просълзиха голяма част от присъстващите, защото повечето от произведенията са свързани с любовта към родния дом и селото, към най-близките хора. Особено внимание в творчеството на Пламенка Костова се отделя на внуците. Присъстващите с признателност си спомниха и за цикъла от стихотворения, посветени на 150–годишнина от създаването на училището и юбилея от основаването на селото. Авторката получи много букети с цветя и пожелания за нови творчески предизвикателства.

Думите любов, обич, всеотдайност и духовна чистота са като водещо начало в творбите на Пламенка. Нейните стихове са посветени на родното място, училището, на хората, които обича“, сподели директорката на училището Диана Борисова. Кметът на Ценово оприличи авторката като ценно съкровище, което трябва да се пази, за да предаде на бъдещите поколения обичта към Караманово, към народността и традициите. Пламенка Костова е поела ангажимента да напише книга за историята на Караманово. По този повод д-р Петров пое ангажимент Община Ценово да бъде един от спонсорите за отпечатване на книгата. Освен традиционния букет цветя той подари на поетесата икона със специално посвещение. „Докато мога ще бъда полезна на селото, на хората, с които живея и обичам. Това, което чувствам в родното си село е зареждащо като дъха на пелина, който винаги ме връща в детството“, сподели авторката на „С нежност и обич в сърцето“. Всеки от присъстващите получи стихосбирка с лично посвещение и автограф от поетесата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари