Преброени ли са дните на Иван Гешев като главен прокурор

1
Въпреки скандалите едва ли ще си тръгне сам. Какъв е изходът?
Въпреки скандалите едва ли ще си тръгне сам. Какъв е изходът? Снимка: Свободна Европа (RFE/RL)

Скандалите, огласени от кабинета "Янев", сочат, че тежки престъпления на ГЕРБ-ДПС са ставали под носа на прокуратурата. Но независимо от санкциите по закона "Магнитски", Гешев едва ли ще си тръгне сам. Какъв е изходът?

Безпрецедентните санкции на САЩ по глобалния закон "Магнитски", които "сполетяха" Пеевски, Божков и Желязков, са израз на много ниската оценка, която Вашингтон явно поставя на съдебната система, на службите и особено на прокуратурата в България. Означава ли това, че дните на Иван Гешев, начело на тази институция, са преброени?

На пръв поглед - да. Буреносните облаци над Главния прокурор започнаха бързо да се сгъстяват. Показателно е, че американската посланичка Мустафа побърза да се срещне с ключови министри на служебния кабинет, но така и не намери време за Обвинител No1. Нуждата от такава среща е повече от наложителна; тя се разбира от само себе си, когато става дума за лица, за които има доказателства, че са престъпили закона, пише Петър Чолаков в коментара си за Дойче Веле.

Прокуратурата предпочиташе да издава извинителни бележки

Изглежда обаче, че за американците това "рандеву" би било безполезно, а може би и вредно. Нима има смисъл да търсиш котарака, когато е показал, че предпочита да спи спокойно, докато мишките танцуват необезпокоявани зад гърба му?

И при Гешев, и при предшественика му Цацаров, който оглавяваше институцията в периода 2012-2019 година, българската прокуратура неведнъж е била "питана" за г-н Пеевски. Ала прокуратурата, а и другите специализирани органи, не намираха нищо нередно в дейността на политика от ДПС. Вместо това той получаваше извинителни бележки и след проверките излизаше чист като сълза.

По същия начин недосегаем в продължение на години беше и Васил Божков, чиято съмнителна кариера започна десетилетия назад в годините на прехода, докато един бял ден - както той твърди - отказал да дава "съпорт" на модела ГЕРБ-ДПС. Въпреки внезапния интерес на органите към Божков, той обаче бе оставен да замине в чужбина.

Независимо от земетресението, което предизвикаха санкциите по закона "Магнитски", главният прокурор засега си остава недосегаем. Да, санкциите ни потвърждават нещо, което отдавна вече знаем - че неговият коефициент на полезно действие е срамно нисък - някои биха казали дори отрицателен.

Моделът ГЕРБ-ДПС още не е разграден

С оглед на ниската оценка, която обществото дава на оглавяваната от него институция, санкциите със сигурност са били за мнозина последният пирон в ковчега на репутацията на Гешев. Ала при този състав на ВСС, предсрочното прекратяване на мандата му е слабо вероятно. Още по-неправдоподобно е г-н Гешев да се трогне от протестите пред Съдебната палата и да хвърли оставка.

Пеевски бе санкциониран, ала цялостното разграждане на модела ГЕРБ-ДПС тепърва предстои. Скандалите, огласявани от кабинета "Янев", говорят, че тежки престъпления, свързани с работата на този модел, а и не само, са се случвали под носа на прокуратурата. Ако е политически зависим, г-н Гешев е "добре мотивиран" да не се отказва от „поставените му задачи”.

Ако приемем тезата, че той обслужва модела ГЕРБ-ДПС, се вижда, че главният прокурор е може би неговият последен защитен вал. Главният е нещо като "линията Мажино" пред портите на съдебната система - падне ли Гешев, пада не Париж, а Сараите и Банкя.

Да вземем, например, скандала с подслушваните опозиционни политици, повдигнат от ген. Атанасов и министър Рашков. Според прокуратурата, скандал няма. От съобщението на прокуратурата излиза, че и да е имало подслушване, всичко е било… законно. Темида си остава с вързани очи.

Механизъм за отстраняването на главния прокурор

Вижда се, че за "отпътуването на Гешев" ще са нужни нов парламент и мнозинство, които да извършат законодателни промени. Промени в конституцията, които създават ефикасен механизъм за отстраняване на главния прокурор, могат да бъдат приети и от обикновено НС. Това може да стане факт съвсем скоро, но зависи от констелацията на интересите в 46-тото НС.

Поради това г-н Гешев вероятно ще изчаква до последния момент, за да се ориентира накъде трайно ще задуха вятърът. Ако перспективата е той задълго да е насрещен, не е изключено Гешев да се опита да се договори с тези, които са се заели да вадят скелетите от гардероба на бившата власт, за да спаси кожата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари