Празник в село Бръшлен

2

Областният управител Галин Григоров участва в международен форум под надслов „Нематериалното културно наследство на Дунавския регион“.

В приветствието си към присъстващите той отбеляза, че съхраняването и предаването на родовата памет и на изключително богатото ни културно наследство е от съществено значение особено днес, когато сме граждани на Обединена Европа, както и че без урока на историята и без завета на нашите предшественици не можем да си позволим достойно съществуване в настоящето и бъдещето.

„Изключително щастлив съм да бъда отново тук! Това е едно от местата, които ме зареждат с най-много енергия! Всяко едно събитие, случващо се на територията на община Сливо поле носи частица от нашите традиции и от миналото. За мен беше удоволствие да присъствам на Дядовден в Черешово, на празника на рибената чорба, на греяната ракия и зелевата чорба, както и на още множество други! Имах честта да бъда и организатор на възстановките в с. Ряхово, посветени на края на Първата световна война.

Бъдете здрави! Бъдете силни! Ние имаме много какво да научим от Вас“ допълни още Григоров.

По време на своеобразния празник бяха изпълнени и множество ритуални, сред които засяване на жито, месене на хляб, жътварски обред. Форумът завърши с представянето на ритуала Седянка, който беше изпълнен от самодейците от клуба на пенсионерите в с. Малко Враново.

Събитието, което се проведе днес в с. Бръшлен под патронажа на кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов, беше организирано от Община Сливо поле и от местния Съюз на пенсионерите.

Сред гостите бяха още председателят на Общинския съвет в Русе и ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, президентът на международната асоциация Дунавска мрежа за Европа (ДАНЕТ) и президент на Института за обучение на възрастни хора в гр. Улм Кармен Щаделхофер, заместник-председателят на ДАНЕТ доц. д-р Емилия Великова, както и множество гости от България и Европа.

Ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев удостои с плакет за особени заслуги в развитието кмета Валентина Атанасов, както и председателя на пенсионерския клуб Веска Узунова. От тяхна страна беше изказана специална благодарност на университетското ръководство за изключителната подкрепа при реализирането на множество събития, както и успешното осъществяване на обмен на знания и практики между Сливо поле и Улм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари