Правят проучване колко българи са се срещали с COVID-19

0
То ще се проведе през юни
То ще се проведе през юни Снимка: БГНЕС

Новозаразените с коронавирус паднаха под 3%

Мащабно проучване, за да се разбере какъв е процентът на хората в България са се срещнали с COVID-19, ще проведе министерството на здравеопазването. Проучването ще бъде извършено между 1 и 10 юни и ще е съчетано с анкети, съобщи пред бТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"За съжаление, ние нямаме никакви данни колко души в нашата страна са се срещали с вируса. На базата на резултатите от проучването ще може да се направи реална прогноза", обясни министърът.

Според него смъртността вследствие на ковид-заразяване ще бъде намалена само след масово ваксиниране на възрастното население. По думите му към момента 5% от възрастните хора са имунизирани с двете дози ваксина.

Здравният министър припомни още, че експертите очакват нова вълна на пандемията наесен, затова лятото е подходящо време за ваксинация. Той е обсъдил с директора на Центъра за заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев по-активно да се търсят нови щамове на вируса.

"Ще предложа удължаване на извънредната противоепидемична обстановка с два месеца, защото ако тя не бъде удължена, аз не мога да наложа нито една от мерките и всеки ще може да влиза в страната както поиска или пък никой няма да носи предпазни маски", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Той коментира и разпускането на Националния оперативен щаб, създаден заради пандемията. „Не трябва да го има, той не е необходим. НОЩ имаше предназначение да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, които премиерът и здравният министър не искат да казват", каза служебният здравен министър.

Делът на новозаразените с коронавирус спрямо направените тестове и тези, които са настанени за лечение в болница, продължава да спада, показват данните на Единния информационен портал.

368 са новите случаи на в страната през изминалото денонощие. Положителни са 2,7% от направените 13 165 теста.

В болница се лекуват 4073 пациенти, като 442-ма от тях са в интензивни отделения.

Починали са 31 души, а излекувани са 1774 души.

През изминалото денонощие са поставени 34 227 дози ваксини. Така общо поставеният им брой вече е 1 225 601. С втора доза вече са 479 476 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари