Православната църква чества паметта на Св. Наум

0
Имен ден празнуват Бисера, Бисер, Наум. Честит празник на всички именници!
Имен ден празнуват Бисера, Бисер, Наум. Честит празник на всички именници!

Имен ден празнуват Бисера, Бисер, Наум. Честит празник на всички именници!

На 20 юни православната църква чества паметта на Свети Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на Светите братя Кирил и Методий и спътник на Свети Климент Охридски.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания. Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен. Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на Християнството. След смъртта на Методий Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир край Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум починал през 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари