Правосъдният министър на РСМ: Клетвата на Гордана Силяновска е невалидна

0
Новоизбраният президент не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония
Новоизбраният президент не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония Снимка: МИА

Новоизбраният президент не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че "незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна".

Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Република Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония, пише БТА.

Според Лога това, което трябва да се случи е "или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функцията" на президент.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори, като кандидат на Левица написа във Фейсбук профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала Северна в клетвата си, но "ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Не са простаци, а варвари
    Сега е времето заедно с гърция да ги принудим тези да се прекръстят на ВАРДАРСКА Македония или ВАРВАРСКА Македония
  • 4
    1
    Мунчо
    Що за простаци са тези?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари