Правителството похарчи 1 милиард лева за военни кораби

0
Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година
Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година Снимка: БГНЕС

Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година

Военният министър Красимир Каракачанов подписа договора за поръчка на военни кораби на стойност приблизително 1 млрд. лв. Това стана на специална церемония с германската компания Fr. Lürssen Werft GmbH&Co. KG.

Тя ще построи и достави на България два многофункционални модулни патрулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 млн. лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен в България - в корабостроителен завод МТГ „Делфин“ във Варна.

Германската компания спечели поръчката с конкурс, но решението бе обжалвано от класираната на второ място италианска корабостроителница FINCANTIERI S.p.A.

Плавателните съдове се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 г. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни пособия за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, декларират от министерството.

"Направихме втората крачка към модернизирането на армията след поръчката на нови изтребители F-16. С този договор правим правилна крачка на модернизацията на морските сили, надявам се да не е последната. Българският военноморски флот много добре и отдавна познава компанията и се надявам сътрудничеството ни с нея да не приключва с тази поръчка“, заяви Каракачанов.

Решение за покупката на корабите бе взето от правителството на закрито заседание в началото на месец ноември. Договорът се подписва в навечерието на най-тежката здравна криза, която е имало в последните години. В момента в България се наблюдава рязък скок в случаите на COVID-19, а това удари цялата система - линейките на Бърза помощ не успяват да смогнат на всички сигнали, в редица болници вече няма свободни легла, а лекарите намаляват, като дори в малките населени места те напускат заради риска за живота им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари