ПП няма да успеят за консултациите с президента днес

0
Депутатите на Кирил Петков отказаха среща с президента
Депутатите на Кирил Петков отказаха среща с президента Снимка: БГНЕС / Архив

Депутатите на Кирил Петков отказаха среща с президента

От парламентарната група на "Продължаваме промяната" потвърдиха , че техни представители няма да успеят да участват в насрочените за 13:00 часа днес консултации от президента с представители на формацията, предаде БНР.

Причината е, че в момента има заседание на бюджетната комисия.

Държавният глава започва днес срещи с парламентарните партии преди да бъде връчен първи мандат за съставяне на правителство в този парламент. Втората среща на президента днес е насочена в 14,15 и с представителите на ГЕРБ-СДС.

По-рано днес премиерът Кирил Петков депозира в Народното събрание оставката на оглавяваното от него правителство, след като през миналата седмица бе гласуван вот на недоверие, съобщи БГНЕС.

От деловодството на парламента обявиха, че оставката е била донесена по куриер. По-рано сутринта Петков влезе в сградата на Министерски съвет без да даде коментар пред чакащите го репортери.

Подаването на оставка дава начало на няколко процедурни стъпки. Президентът Румен Радев ще започне още днес консултации с парламентарните групи преди да връчи мандат за съставяне на ново правителство. След това парламентът има право да гласува три опита за формиране на кабинет. Днес ще се проведат последователно разговори с "Продължаваме промяната" (от 13:00 ч.), ГЕРБ-СДС (от 14:15 ч.), с ДПС (от 15:30 ч.) и с "БСП за България" (от 16:45 ч.). За утре са оставени консултациите с "Има такъв народ" (9:00 ч.), "Демократична България" (10:15 ч.) и "Възраждане" (11:30 ч.).

Държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат на "Продължаваме промяната" като най-голяма парламентарна група. Намерението е Петков отново да бъде номиниран като министър-председател и да му се даде възможност да обяви нов кабинет. Ако той не бъде одобрен от парламента, то Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, откъдето обявиха, че веднага ще го върнат.

След това президентът ще избере на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

Ако и третият опит за съставяне на правителство се окаже неуспешен, Радев ще трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи нови избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари