Повдигат обвинения на 12 души след акцията в село Труд

0
Работниците в нелегалната фабрика не са български граждани
Работниците в нелегалната фабрика не са български граждани

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на 12 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на тютюневи изделия без съответното разрешение.

До тези действия се стигна след като на 4 юли беше разбита фабрика за нелегални цигари в пловдивското село Труд, предава Агенция Фокус. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземането на постоянна мярка „задържане под стража“ по отношение на всички обвиняеми лица.

Началникът на сектор „Контрабанда“ в ГДБОП Калин Литов поясни, че престъпната група за производство на нелегални цигари е доста строго и трайно структурирана. „Бяха изключително конспиративни. Прилагаха мерки и предприемаха действия, които прилагаме по осъществяване на нашата работа. Установи се, че при изключителна конспиративност на територията на страната се осъществява нелегално производство“, добави той. Литов поясни, че работниците във фабриката не са български граждани.

„Това е още една предпазна мярка, тъй като това са лица, които не познават страната, не говорят български и трудно биха дали каквито и да е обяснения“, отбеляза той.

Припомняме, че фабриката за нелегални цигари, ощетявала държавата с между 15 и 20 млн. лв. месечно, беше разбита след съвместна акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници" в пловдивското село Труд на 4 юли. Малко преди това е бил разкрит и друга по-малък цех, намиращ се в село Ръжево Конаре.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че фабриката е направена преди една година, като в нея са вложени около 10 млн. лв. Служителите са били от Украйна и Молдова и са живели на територията на изграденото хале. По първоначална информация цигарите са били изнасяни за Гърция. „Имаме 3,8% контрабанда - най-ниските контрабандни нива в Европа.

Но все пак ни беше много интересно откъде идват тези цигари. Знаехме, че някъде има подобна фабрика. Действат абсолютно конспиративно – произвеждат продукцията и я изнасят“, коментира Борисов. Той поясни, че акцията се е провела по най-добрия начин, като са задържани както тютюнът, така и натоварените с цигари камиони.

На въпрос дали това е най-голямата фабрика за нелегални цигари, разбивана в България, Бойко Борисов заяви: „Ние доста такива фабрики сме виждали, но тази е така добре организирана“.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари