Потънала руска ядрена подводница облъчва океана с жестока радиация

0
Изследователите не са успели да определят дали откритата радиация произхожда от ядрените торпеда, които подводницата е носела, или от ядрения реактор на плавателния съд
Изследователите не са успели да определят дали откритата радиация произхожда от ядрените торпеда, които подводницата е носела, или от ядрения реактор на плавателния съд

Изследователите не са успели да определят дали откритата радиация произхожда от ядрените торпеда, които подводницата е носела, или от ядрения реактор на плавателния съд

В океана вече има от какво да се страхуваме - от жестоки акули до небрежни петролни разливи. Сега обаче научаваме за един съвсем различен вид "разлив", който прави океана по-опасен от всякога.

Според IFL Science руска подводница, потънала край бреговете на Норвегия през 1989 г., е изпуснала радиация в океана, вероятно от двете ядрени торпеда, които корабът е носил, предаде БГНЕС.

Конкретният тип руска ядрена подводница е известен като "Комсомолец" К-278. Въведена за първи път в експлоатация през 1983 г. от Съветския съюз, тя е била страховит военен плавателен съд в разгара на Студената война. По-специално този тип подводници будеха страх, защото титаниевият им корпус (изключителна рядкост при подводниците по онова време) позволяваше да се спускат на 3000 фута под водата.

Благодарение на тази особеност тази ядрена подводница е била наистина единствена по рода си. Ето защо беше толкова разочароващо за Русия (и за военноморските ентусиасти като цяло), че този кораб потъна през 1989 г. Той обаче не е бил загубен в битка: вместо това корабът е потънал заради пожар на борда, излязъл извън контрол.

Въпреки че тази ядрена подводница може да е била най-съвременна по онова време, хората на борда все пак е трябвало да се справят с механични неизправности като късо съединение, а подобни проблеми могат да доведат до фатални последици. Точно това се случило, когато такова късо съединение предизвикало пожар на кърмата, който довел до проблеми с електричеството в цялата подводница. Това довело до изключване на водния реактор под налягане на плавателния съд и след като екипажът не успял да потуши пожара или да възстанови електрозахранването, по-голямата част от него в крайна сметка умрял поради хипотермия, след като ядрената подводница потънала на океанското дъно. За щастие 27 души от екипажа успяват да избягат от потъващия кораб и вероятно са си представяли, че тяхната подводница никога повече няма да нарани никого. Това предположение обаче се оказва погрешно.

Когато през 2019 г. норвежки изследователи сканират района, те откриват, че във водните проби, взети от останките, радиацията е 800 000 пъти по-висока от нормалното за района. Очевидното заключение въз основа на тези констатации е, че тази ядрена подводница от епохата на Студената война изпуска радиация във водата.

Въпросните изследователи не са успели да определят дали откритата радиация произхожда от ядрените торпеда, които подводницата е носела, или от ядрения реактор на плавателния съд.

Въпреки че и двата резултата звучат много страшно, норвежките изследователи наблюдават нивата на радиация във водата около тази ядрена подводница от началото на 90-те години. Те са установили, че плавателният съд се намира достатъчно дълбоко под водата, че дори да се освободи цялата останала радиация, "въздействието ѝ върху заобикалящия я морски живот би било незначително".

Когато става дума за истории за потънали ядрени подводници, които изпускат радиация в океана, това вероятно е най-положителният резултат, на който бихме могли да се надяваме. Изглежда, че няма опасност Годзила или други облъчени чудовища да оживеят от тази радиация. Все пак можем само да се надяваме, че целият този страшен инцидент, свързан с подводницата и последвалото изтичане на радиация, ще послужи като важно напомняне за всички народи по света да се съсредоточат върху защитата и опазването на нашите води и океанския живот в тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    до 6 IBGScience
    Такива са спонсорирани от запада за да публикуват прозападна пропаганда. Има един канал в YouTube - "The Inforgraphics Show", който ежедневно бълва прозападна пропаганда и е винаги на първата страница, всеки ден с нов клип за нещо колко са зле "лошите" (Русия, С. Корея, Китай, Палестина, Афганистан, Иран и т.н.) и колко са некадърни и колко са слаби и как ги е страх и как ще загубят и как това и онова не им е наред, а как "добрите" (сащ, ес, украина, израел и т.н.) имат много силна армия, колко са компетентни, как са толкова добри че светят със собствена светлина. Всеки клип е много добре илюстриран и наистина примамлив, защото обясняват много добре, проблема е че говорят по-голямата част от времето лъжи и понякога половин-истини. И старшното е колко малоумни консуматори има, които ги гледат. Има отскоро една платформа Rumble, сайта е rumble.com, тя е алтернатива на YouTube, хубавото е, че въпреки че е споносорирана от американски бизнесмени, не е подвластна на машината за пропаганда на запада и има много видеа с истина, по въпроси за: - гонението на Християните в 21 век и опитите да се изкорени и унищожи Християнството от 2000 година насам - планът на масоните за геноцид срещу белите хора и за причиняването на конфликти в близкия изток и африка и привикването на имигранти от там, има клип, където предишния президент саркози като заплашва французите, особено жените че ще ги принудят да се сношават с имигрантите с цел да се хомогенизират хората и белите да изчезнат тотално и да се ислямизира всичко - има видея от лъжливата пропаганда на украина и истоии за зверствата, които украинците правят с руски военопленници - горят ги, дерат ги, режат ги живи и т.н. - за лъжите на евреите и как сащ ги защитава - за това че европейския съюз са роби на сащ и всички се контролират от масоните - че масоните са слуги на сатаната - и т.н. Трябва повече хора да почнат да изпозлват Rumble, за да се разрастне по-бързо и YouTube да остане използван само от олигофрените.
  • 7
    6
    IBGScience
    IFLScience е сайт, който се занимава с популяризиране на "науката" чрез социалните медии, т.е. БЛОГЪРИ, които търсят ШОК публикации. А сега е МНОГО ВАЖНО мотото да е "Всичко лошо е руско".
  • 12
    5
    230V
    "По-голямата част от екипажа умрял"... Словесни бисери!
  • -3
    4
    forza russia
    forza russia
  • -6
    3
    до фена
    заради ей такива утрепки като теб сме на това положение и когато и последният тъпанар като теб се махне от бг ще започнем с просперитета, до тогава, фак оф!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари