Постигнаха само принципно съгласие за вторите пенсии

0
Уреждат се трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове
Уреждат се трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове Снимка: Dunavmost

Само принципно съгласие е постигнато за предлаганите нови правила за вторите пенсии.

Това стана ясно днес на националният съвет за тристранно сътрудничество, съобщи Министерски съвет.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от министъра на труда и социалната политика.

Уреждат се и трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, пише News.bg

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Припомняме, че на 19 ноември бюджетната комисия прие за второ четене бюджета за обществено осигуряване. Чрез закона за бюджета се променя и срока, при който желаещите бъдещи пенсионери могат да прехвърлят партидата си до юли от частен пенсионен фонд в НОИ. По този начин държавата иска да се намали загубата на пари от пенсията на първите пенсионери родени след 1960 година.

По-рано днес от Българската стопанска камара (БСК) изразиха подкрепа във връзка с предложения законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук