Посрещаме и 2021 г. без одобрена и приета Национална стратегия за развитие на българската култура

0
Сдружение „Зограф“: Защо Министерство на културата (МК) абдикира и от ангажимента да се бори за 1% от БВП за култура?
Сдружение „Зограф“: Защо Министерство на културата (МК) абдикира и от ангажимента да се бори за 1% от БВП за култура? Снимка: БГНЕС

Сдружение „Зограф“: Защо Министерство на културата (МК) абдикира и от ангажимента да се бори за 1% от БВП за култура?

Чиновниците от ведомството на Боил Банов в рамките на вече отиващата си „пандемична“ 2020-та година така и не сколасаха да изготвят и представят пред обществеността един смислен и изцяло завършен текст на Стратегия за развитие на българската култура с валидност поне за 10 години напред, алармират от сдружение „Зограф“.

От неправителствената организация припомнят, че в културното министерство и до днес не са поели отговорността за учудващо неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., проектът на която през пролетта на 2019 г. бе публикуван с десетки груби правописни и пунктуационни грешки в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния интернет сайт на Министерство на културата. Неграмотният текст на въпросната Стратегия вероятно е писан „на коляно” от анонимни чиновници без елементарна езикова подготовка и издава пълното непознаване на правилата за употреба на пълен и кратък член от създателите на този важен документ, което е непростимо с оглед на това, че правописът се овладява още в началната степен на училищното образование, отбелязват от сдружение „Зограф“.

За съжаление във въпросния несполучлив проект на Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., изготвен от служителите на Боил Банов, не са залегнали и активни, действени и дългосрочни политики и мерки за насърчаване на четенето и за повишаване на интереса към книгите, адресирани най-вече към младите хора и подкрепени със сериозен финансов ресурс от страна на институциите, констатират от сдружение „Зограф“. Липсата в този рамков документ на работещ механизъм и на конкретни програми за финансиране на модернизацията на библиотеките с цел превръщането им в привлекателни места не само за четене и учене, но и за творчество и креативност, както и отсъствието на мерки за по-широк достъп до книгата и за възпитаване на четящи поколения, е повече от скандален пропуск, убедени са в гражданското сдружение. Най-смущаващото обаче е, че от така изготвения и поднесен за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие на българската култура става ясно, че българското Министерство на културата се отказва от поетия ангажимент да заделя занапред поне по 1 процент от Брутния вътрешен продукт за култура, което автоматично обрича целия сектор на вегетиране и трайно безпаричие, изтъкват от „Зограф“. От гражданското сдружение напомнят също, че именно културният сектор у нас бе сред най-тежко засегнатите от пандемията от коронавирус поради въвеждането на строгите мерки за социално дистанциране. Ако имахме обаче приета с решение на Министерския съвет и вече влязла в сила една добра, работеща и ресурсно осигурена Стратегия за българската култура, ситуацията в сектора днес нямаше да е така песимистична, а творците и артистите, в това число и тези на свободна практика, щяха да получат своевременно и полагащата им се подкрепа в тези тежки месеци от държавата, както това се случва в останалите страни - членки на ЕС, категорични са в сдружение „Зограф“. Казано с други думи - липсата на какъвто и да е видим напредък по отношение на изработването в партньорство с творческите съюзи и неправителствените организации на една смислена и аргументирана Стратегия за развитие на българската култура с ясни приоритети и с поне 10-годишен хоризонт, безспорно е сред най-сериозните гафове на Министерството на културата през отиващата си 2020-та година, за който трябва да се носи и политическа отговорност, заявяват в заключение от „Зограф“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари