Последно сбогом с маестра Ангелакова

0
Българската култура и българският оперен театър губи една голяма фигура
Българската култура и българският оперен театър губи една голяма фигура Видео: NOVA

Десетки роднини, приятели, колеги и почитатели се сбогуваха с бележитата оперна певица Христина Ангелакола.

Поклонението се състоя във фоайето на Софийската опера и балет, където певица прекарва голяма част от живота си, предава NOVA. Гласът на Ангелакова е звучал и на най-големите световни сцени. Оперната прима почина на 73-годишна възраст, след усложнения вследствие на ортопедична операция.

След специализация в Рим, изяви в операта La Scala, награди в Италия и Белгия, великата  оперна прима Христина Ангелакова се прибира в родината. Тук в продължение на повече от 20 години пее на сцената на Софийската опера. Именно тук днес роднини, приятели и почитатели на примата си взеха последно сбогом с нея.

През живота си освен на сцената, Ангелакова не рядко е била и зад нея. За да слуша учениците си.

„Ние ѝ дължим признателност за всичко, което стори и като прима, и като педагог, и като ръководител на операта”, коментира Георги Йорданов, бивш министър на културата.

Още една птица излетя в небето, България продължава да губи от великите си хора. Това казаха колеги и близки, дошли да си вземат последно сбогом с голямата оперна прима Христина Ангелакова, предаде БГНЕС. Сред дошлите да отдадат почит пред Ангелакова бяха музикантите Минчо Минчев, Марчо Апостолов, Иво Йорданов, Руслан Мъйнов, Дани Милев, режисьорът Светозар Донев, председателят на АБВ Румен Петков, бившият зам.-министър на културата Георги Йорданов и много други. 

„Тя се представяше като втората ми майка. Пееше, готвеше, хранеше ни, учеше ни на всичко. Днес нищо повече не може да се каже от това че я няма и осиротяваме”, каза Иво Йорданов - баритон, ученик на Ангелакова.

„Най-искрено съжалявам за загубата на Христина Ангелакова. Това е една голяма личност. Рядко морална в тези среди, голям авторитет, голям педагог, голям борец и лично аз се чувствам в загуба“, добави солистът на музикалния театър Марчо Апостолов.

„България загуби изключителна личност. Щастлива съм, че успях да я срещна в живота си и да я имам”, коментира сопраното Русалина Мочукова.

"Маестра Христина Ангелакова е голяма загуба за българското музикално изпълнителско изкуство и за Европейското оперно изкуство. Тя сътвори значимо творческо дело. Като лауреат на младите български оперни певци тя излетя за полет по Европейските сцени и има принос за прославата на България. Ние и дължим признателност за всичко, което стори и като прима на Софийската опера, и като музикален педагог, и като ръководител на операта, и като строител на българската култура. Нека пазим паметта й", каза збившият зам.-министър на културата Георги Йорданов.

Христина Ангелакова получи всички аплодисменти, които заслужава и спечели обичта на публиката, което е страшно важно за един творец. И мога да кажа с болка, че тази невероятна гвардия от страшно можещи и успешни хора един по един си отиват“, заяви световноизвестният цигулар Минчо Минчев.

“Българската култура и българският оперен театър губи е една голяма фигура. Докато бях директор на Софийската опера, аз разчитах на нея, разчитал съм на нейните идеи, активност. След себе си тя водеше колектива, защото тя беше човек с обаяние. Всички ние я обичаме като човека, педагога. Тя ми е асистирала даже и като режисьор, тя беше всестранно развита“, подчерта режисьорът Светозар Донев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари