Последните думи на мъж, осъден на смърт

0
Марк ще бъде умъртвен със смъртоносна инжекция
Марк ще бъде умъртвен със смъртоносна инжекция Видео: News4Jax

Мъж, който ще бъде първият екзекутиран бял човек от американския щат Флорида за убийство на афроамериканец, твърди, че е готов да умре.

53-годишният Марк Асай бе осъден на смърт през 1987 година за убийството на чернокожия Робърт Лий Букър и испанския травестит Робърт Макдауъл и оттогава той чака своята екзекуция.   

В навечерието на екзекуцията си в четвъртък Марк в интервю за News4Jax, през сълзи проговори за убийствата, за това как е открил религията и защо чувства, че трябва да бъде освободен или екзекутиран незабавно, предаде БЛИЦ.  

Запина, дали иска да каже нещо, Асай през сълзи каза: "Съжалявам, нещата излязоха извън контрол". 

Обяснявайки, че е убил Макдауъл по време на "нервно умопомрачение", Асай каза, че двамата били приятели, докато жертвата не взела назаем пари от него и не му ги върнала. "Познавах Робърт Макдауъл като Рене. И преди сме се засичали. Общувахме. Един път ми поиска пари и аз му дадох. После си казах, че като го видя ще му сритам задника, но никога не съм искал да го убивам. Просто така се случи", разказва Асай. 

Той твърди, че е бил толкова пиян, че е бил в безсъзнание, когато е прострелял Макдауъл шест пъти, както и че "просто не помни какво е вършил". 
 
През по-голямата част от процеса, а и след това, прокурорите твърдяха, че убитият травестит също е чернокож, подвеждайки се от неговия тен, и че убийствата са извършени на расова основа. Едва на скоро властите признаха, че е допусната грешка. Властите също добавиха, че татуировките на Марк, базирани на идеята за превъзходството на бялата раса, са послужили в случая като повод за "предубеждение".  

Марк отрича да е привърженик на идеята за превъзходството на бялата раса. По думите му, той си направил татуировките защото това било "начин за оцеляване в опасния затвор", в който той е бил вкаран на 19-годишна възраст за кражба и кражба на кола. "Имал съм приятели афроамериканци през целия си живот. Но никога не ми се е налагало да живея в опасни обстановки, трябваше да се справям както мога", казва Марк.  

Той също твърди, че е бил твърде жестоко наказан за убийството на Макдауъл. Той отрича да е убивал Букър, който го бил измамил при сделка с наркотици. С убийството на Букър Марк е свързан чрез балистична експертиза. Той обаче настоява, че тя не е валидна. Марк е убеден, че е осъден твърде сурово на смърт за убийството на Макдауъл защото то е било разглеждано като расово мотивирано.  

Сега той иска обвинението срещу него да бъде променено на убийство втора степен, а съответно и присъдата, и той да бъде освободен заради излежаното вече в затвора време. Ако това все пак не се случи, по думите му, той предпочита да умре. 

"Не, не искам да живея повече в затвора. Затвора си е затвор. Вече съм лежал в него 36 години. Ако целта на затвора не е постигната до сега, тя никога няма да бъде постигната", казва той. Асай, който е християнин, казва, че вярата го успокоява в часовете преди смъртта, че той е готов да умре. 

Очаква се Асай да бъде умъртвен в 18:00 часа местно време със смъртоносна инжекция. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари