Посланиците на страните от ЕС обвързаха фондовете с върховенството на закона

0
Зам.-шефът на ЕК заяви в прав текст, че България остава и под новия, и под стария механизъм за наблюдение
Зам.-шефът на ЕК заяви в прав текст, че България остава и под новия, и под стария механизъм за наблюдение

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха днес механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципа за върховенство на закона, предаде БТА, като цитира „Франс прес“.

Това стана в деня, в който Европейската комисия представи първия си доклад за върховенството на закона в съюза.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава (като независимостта на съдебната система и свободата на медиите) по начин, „пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза“.

Това е компромисен вариант, който обаче също мина със 7 гласа „против“. Сред недоволните бяха Полша и Унгария – най-силно критикуваните в новия доклад на ЕК. Освен тях обаче „против“ бяха Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия, които искаха по-драстични мерки за нарушителите.

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. За да бъде приет бюджетът, е необходимо той да получи подкрепата на ЕП и на всички 27 страни членки на ЕС.

Принципът за обвързване на отпускането на средства със състоянието на правовата държава е предвиден в договорения през юли план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики след кризата с новия коронавирус.

А България?

Въвеждането на новия общоевропейски мониторинг беше сочено от управляващите у нас като сигурно доказателство за това, че действащият от 2007 г. Механизъм за сътрудничество и проверка специално за управлението и съдебните системи на България и Румъния вече е отишъл в историята. Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова обаче даде да се разбере, че това не е така и новото наблюдение не изключва старото.

„След всяко проучване винаги е имало много ясен сигнал от българския народ, че доверието в съдебната система и институциите е много ниско и на въпроса дали ЕС трябва да продължи с натиска чрез Механизма за сътрудничество и проверка за напредък в реформите, подкрепата на хората винаги е била много силна. В момента ние продължаваме с механизма, като правим обективна картина на състоянието в България било за борбата с корупцията, било за състоянието на медиите. Мисля, че българското правителство и парламент трябва да се справят с тези проблеми. И те трябва да приемат това много сериозно, защото, след като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти“, заяви Йоурова, цитирана от БНР.

Предстои Съветът да вземе окончателно  решение дали мониторингът над България и Румъния ще отпадне – действие, което управляващите намират за формалност, но Брюксел изглежда на различна позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари