Пориви на вятъра със 100 км/ч събориха дървета в Сливен и Ямбол

0
В Хасково отчетоха температурен рекорд
В Хасково отчетоха температурен рекорд Снимка: БТА

В Хасково отчетоха температурен рекорд

Ураганен вятър остави десет сливенски села без ток. Разразилият се за кратко време около 12:30 часа днес вятър със скорост над 100 км/ч., придружен с градушка и дъжд, е нанесъл щети върху зелената система в града и в малките населени места. На места са изкоренени дървета с пречупени клони. Две от дърветата са паднали върху автомобили в Сливен и са нанесли щети.

Това съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи", предава БТА.

"Едно дърво е препречило пътя към село Ковачите, но то е било отстранено от екипи на пожарната и аварийна група от Общинско предприятие "Озеленяване", добави тя.

В Сливен също така има счупени витрини и отнесени предмети от различни заведения и магазини в центъра на града.

"Десетки сигнали са подадени от сутринта в Ямбол заради бурния вятър. Отчетени са пориви от 72 км в час, а на места със завихряния", съобщи ръководителят на Хидрометеорологичната обсерватория в града Стойка Башаева.

"Повалени са 15 дървета, изпочупени са стъкла на сгради, нанесени са материални щети на няколко автомобила. Във вилната зона "Курткая" силният вятър е наклонил електрически стълб. Сигнали са постъпили и за паднали ламарини на улиците "Асенова Крепост" и "Георги Раковски", съобщиха от общината.

"Над 10 населени места в област Смолян остават без електричество заради прекъснати от вятъра електропроводи", заяви Крум Косев, говорител на ЕВН.

Засегнатите селища са предимно в общините Смолян и Баните, има населени места без ток и в община Мадан.

Към 16:00 часа електричеството в пострадалите села е възстановено. 

Над 20 сигнала за паднали клони и опасни дървета са подадени на територията на община Бургас само тази сутрин заради силния вятър, съобщиха от пресцентъра на общината.

Абсолютен температурен рекорд е отчетен в Хасково - 21,1 градуса

Абсолютен температурен рекорд е отчетен в Хасково - 21,1 градуса

Снимка: БТА

В същото време абсолютен температурен рекорд за цялата история на мониторинга на времето е отчетен в Хасково. В 14 часа днес термометърът е отчел 21,1 градуса, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория.

Според статистиката, до днешния ден най-високата температура е била регистрирана през 1917 година - 20,5 градуса по Целзий. В региона духа вятър със сила 22 метра в секунда с посока югозапад-запад. Засега няма данни за щети, причинени от поривите на движението на въздушни маси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари