Помпей възкръсна!

0
Помпей има бюджет от над 130 милиона евро за реставриране
Помпей има бюджет от над 130 милиона евро за реставриране

Археологическият обект Помпей – погребаният в резултат на вулканично изригване през 79 г. след Христа античен град – ще се роди за втори път в резултат на действията на Италия и ентусиазма на археолозите.

Работата по него започва преди няколко години след полемика около съхраняването на огромния обект, жертва на свлачища, срутвания, кражби и масово мафиотско разграбване.

Преди известно време ЮНЕСКО дори заплаши да извади Помпей от списъка на световното наследство на човечеството заради окаяното му състояние, информира БГНЕС.

Сега обаче Помпей си има бюджет от над 130 милиона евро за реставриране.
Работата по него вече е илюстрирана с изложба, на която може да се видят първите отливки на овъглените жертви от облака газ с температура 300 градуса, изхвърлен от вулкана: отпечатъци от мъже, жени и дори две деца, вкаменени в момента на смъртта си, са най-вълнуващите свидетелства за драмата.

До края на септември Помпей предлага и нощни разходки, придружени от четения, видеопрожекции и лекции.

Древният римски град, вкаменен във времето под пепелта на Везувий след като на 24 август 79 г. вулканът изригва, е вторият най-важен туристически обект в Италия след Колизеума с 2,7 милиона посетители през 2014 г.

 
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари