Половин България остава под снега, стотици места са без ток

0
Бедствената ситуация и обилният снеговалеж взеха първата жертва в Кърджали
Бедствената ситуация и обилният снеговалеж взеха първата жертва в Кърджали

Половин България остава под снега. Бедствената ситуация и обилният снеговалеж взеха първата жертва в Кърджали. Спасители вчера откриха измръзнал до автобусна спирка 65-годишен от крумовградското село Горна кула. Животът на хиляди хора остава парализиран. Хлябът и свещите свършват, банките не работят, болни хора не могат да стигнат до лекарска помощ.

Служители на ГДПБЗН са извършили 275 спасителни операции и дейности в засегнатите от снеговалежа райони през вчерашния ден, съобщава пресцентърът на МВР. От тях 256 са били свързани с оказване на техническа помощ и съдействие на други структури на МВР за отстраняване на опасни предмети, отводняване, катастрофи с транспортни средства, помощ на пострадали граждани за транспортиране до лечебно заведение спасяване на животни, извличане на лекотоварни автомобили, микробуси и автобуси. Няма информация за бедстващи хора. Има блокирани хора четвърти ден в хижа "Христо Смирненски", има хора и в Белмекен, но те не са бедстващи, имат храна и са на топло.

След падналите обилни валежи от сняг водните количества в по-голяма част от страната са високи, информира МВР. Остава в сила бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, а също в Гълъбово, Минерални Бани, Батак, Якоруда. Най-сериозна остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали, предава БТА.

615 населени места са без ток в страната.

От снощи електроподаването в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Лъки беше възстановено.

В Област Хасково ще продължи работата по почистване на затворените пътищата Крумовград - Ивайловград, Димитровград - Симеоновград, Симеоновград - селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново. В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

На територията на Област Пазарджик 57 населени места са без електрозахранване и водоснабдяване. Продължава да бъде затруднено движението по пътищата Велинград - Сърница, Велинград - Юндола, Белово - Юндола и Батак - Доспат. Остава в сила обявеното бедствено положение в община Велинград и община Сърница, където продължава работата на екипите ПБЗН за отстраняване на паднали дървета и клони. Блокираните в хижа "Христо Смирненски" 17 души са снабдени с храна и агрегат за ток и гориво. И днес ще продължи работата по почистването на пътя до хижата с помощта на роторен снегорин.

Все още обстановката в област Смолян остава усложнена. И в момента в Смолян се работи за почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електропреносната мрежа. Служители на ПБЗН оказват съдействие на дежурните екипи за възстановяване на електрическото захранване на населените места. През последното денонощие в оперативния център при РДПБЗН Смолян са приети и обработени над 90 сигнала за произшествия, като основно сили и средства са били насочени към издирване и спасяване на хора. Остават затворени проходите Превала от направление Смолян-Стойките-Широка лъка-Девин, прохода Мадан-Печинско-Златоград. Съвместно със сили на ДГС се работи за отстраняване на паднали дървета за осигуряване на проходимост на пътищата за пътно поддържащата техника и спасителните екипи. Оказва се съдействие за пробиване на пътища към откъснати населени места по територията на област Смолян.

На територията на област Пловдив има населени места без ток, общо те са 11. Екипите на електроразпределителните дружества, подпомагани от екипите ПБЗН работят по отстраняване на авариите. Екипите на ПБЗН вчера са работили предимно по получените сигнали за отводнявания на обекти и отстраняване на паднали дървета. На територията на областта все още трудно проходими остават пътищата Перущица - с. Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за с. Манастир и пътя за махала "Лъгът" и "Балкан Махала" (община Лъки).

В Област Кърджали дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали са отработили 55 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на електроразпределителното дружество. 280 населени места са без ток, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване.

В Област Стара Загора остава в сила бедственото положение на територията на община Гълъбово. Високо е нивото на р. Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. Изцяло силите и средствата на община Гълъбово, Мини Марица и ПБЗН са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанция. Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток.

На територията на община Раднево продължава да се работи за отводняване на мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.

Всички автомагистрали са без ограничения за движение на МПС.

Проходите "Превала" и "Печинско" са затворени за движение, извършва се снегопочистване и почистване от паднали дървета. През "Предела" товарните автомобили трябва да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета.

На "Пампорово"е забранено движението на тежкотоварни МПС, леките коли да са задължително с вериги, припомнят от "Пътна полиция". На "Рожен" е забранено движението на тежкотоварни МПС. Забранено е движението на тежкотоварни МПС над 10 т. през "Котленски"проход.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари