Полицията в Отава разчисти пространството пред парламента след 3-седмичния Covid протест

1
Над 170 души са арестувани, а 38 превозни средства са конфискувани
Над 170 души са арестувани, а 38 превозни средства са конфискувани Снимка: Reuters/Lars Hagberg

Полицията в Отава разчисти пространството пред парламента, което бе блокирано в продължение на над 3 седмици от т.нар. Конвой на свободата, сформирал се като протестна акция срещу задължителните Covid ваксини за международните шофьори, съобщиха информационните агенции, цитирани от БНР.

Над 170 души са арестувани, а 38 превозни средства са конфискувани.

Полицията, част от която конна, използва сила срещу протестиращи, които оказаха съпротива.

Органите на реда съобщиха, че някои протестиращи са се преместили от основния си лагер пред парламента в съседните квартали, но шефът на полицията в Отава Стив Бел, че и тези райони ще бъдат разчистени в една от най-големите полицейски операции в историята на Канада.

В Туитър полицията потвърди за използването на сълзотворен спрей срещу демонстранти „за да ги възпрат и за своя сигурност“.

Бел подчерта, че разследването на протеста ще продължи идните месеци. Някои от арестуваните са носели димни гранати и фойерверки.

В публикувано вчера становище на организаторите на т.нар. Конвой на свободата се призовава шофьорите да напуснат мястото на протеста, „за да се избегне допълнителна бруталност“.

Също вчера правителството съобщи, че е замразило свързани с протестите 76 сметки с около 2,5 млн. (американски) долара по силата на Закона за извънредните ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари