Полицията в Берлин забрани украинските знамена на 8 и 9 май

3
Полицията смята, че поводът е деликатен и може да се стигне до сблъсъци
Полицията смята, че поводът е деликатен и може да се стигне до сблъсъци Снимка: DPA

Кметството в Берлин забрани да се развяват руски и украински знамена в близост до 15 паметника 

Кметството в Берлин забрани да се развяват руски и украински знамена в близост до 15 паметника на честванията за края на Втората световна война на 8 и 9 май. Полицията смята, че поводът е деликатен и може да се стигне до сблъсъци, съобщи "Билд, цитиран от СЕГАЗабраната на украинското знаме предизвика гневни реакции. Украинският посланик Андрий Мелник реагира бурно в "Туитър" и настоя забраната за украинското знаме да се отмени, но напразно.

За 8 май са планирани над 50 събития. Мелник писа снощи в Туитър акаунтите на кмета Франциска Гифи (СПД) и на берлинската полиция, че това е "скандално решение", което трябва да бъде отменено. "То е шамар за Украйна и удар в лицето на украинския народ". Към него се присъедини лидерът на местните християндемократи Кай Вагнер, който написа "украинското знаме е знак на борбата за свобода - как е възможно Берлин така безсърдечно да го забрани?! Г-жа Гифи трябва да отмени това болезнено решение. Солидарност с Украйна!". Общинският съветник от Свободните демократи Тобиас Баушке допълни "Цветовете на Украйна са цветовете на свободата. Който в тези времена забранява знамето, потъпква ценностите ни. Отменете заповедта!"

Още вчера путиноните мотористи "Нощните вълци" позираха пред съветският паметник в Берлин. Те смятат, че победата над нацистка Германия е изцяло руска, независимо че милиони украинци също са се сражавали в съветската армия.

Заповедта на берлинската полиция не важи само за военни ветерани, за държавни делегации и дипломати. 3400 полицаи ще охраняват утре и в понеделник събитията, посветени на края на Втората световна война.

Шефът на полицията Барбара Словик заяви, че няма да допусне да се стигне до "инструментализиране на отбелязването на паметните дати".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари