Полицейски патрули на всички изходи на Русе

1
Планирани са засилени дежурства и редица мерки от полицейските служители
Планирани са засилени дежурства и редица мерки от полицейските служители

Днес в ОДМВР – Русе, на брифинг пред журналисти, главен инспектор Михаил Манов началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Русе, главен инспектор Николай Кожухаров началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе, главен инспектор Веселин Марков началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ при РДПБЗН-Русе и заместник-директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ Русе Николай Неделчев  представиха предприетите мерки от служителите на МВР в Русенска област за обезпечаване на обществения ред, сигурността, пожарната и пътна безопасност по време на предстоящите Великденски празници и почивни дни.

Планирани са засилени дежурства и редица мерки от полицейските служители, които имат за цел недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора, във връзка с църковните служения или празнични прояви.  

Главен инспектор Манов съобщи, че на територията на областта ще има засилен контрол на движението по главен път І-5 в посока София и Велико Търново, както и по другите два основни маршрута на трафика Русе – Разград  и Русе - Силистра, който ще започне още днес.

Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, на местата с концентрация на пътни инциденти, както и в участъците с по-интензивно движение в населените места.

Ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС-та, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 т., включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, в първия предпразничен ден и последния почивен ден (5 и 9 април 2018 г.).

Автопатрулите ще подпомагат и регулират движението при задръствания, както и ще осъществяват демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира и контролът по спазване на скоростния режим с мобилните системи на “Пътна полиция”.   

Предвидена е полицейска операция "Алкохол и неправоспособност" в дните 5 – 9 април, целяща установяване на груби нарушения на правилата за движение и предотвратяване на пътни инциденти.

От Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Русе е създадена организация, съвместно със структурите на Агенция „Митници“, както и с граничната полиция на Румъния в Гюргево, за обслужването на очаквания по-интензивен трафик , предимно на леки автомобили, през ГКПП „Дунав мост“ в почивните и празнични дни. Това съобщи заместник-директорът на РДГП – Русе Николай Неделчев. Той уточни, че на базата на направените анализи от предишни години е предвидено създаването на достатъчно работни места на пунктовете, а при необходимост ще  бъдат предприемани действия за регулиране на  трафика, чрез пренасочване или временно спиране на товарните автомобили.

Началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР – Русе, гл. инспектор Кожухаров заяви, че голяма част от състава на областната дирекция ще има конкретни задачи и ангажименти по време на празниците, за да не се допуснат груби нарушения на реда или криминални деяния, като има направени графици за усилени дежурства на екипи от различни служители в почивните дни. Той напомни още, че в празничните дни се създават условия за понижена бдителност у хората, а от това се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други престъпления. Той апелира да се проявява внимание при носенето на чанти, вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство, особено на местата с масово събиране на хора; да не се съобщава отсъствието от дома в социални мрежи; да не се оставят без надзор малки деца в домовете и да не са забравя, че извършителите на престъпления не се съобразяват с официалните почивни дни.

За осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в областта, от служителите на РДПБЗН-Русе, са извършени проверки на 56 обекта, като са констатирани 14 случая на несъответствия с противопожарните изисквания, за които са издадени предписания. Не са съставени актове и не са налагани санкции. Това каза пред журналистите главен инспектор Веселин Марков. Той съобщи още, че особено внимание е обърнато на създадената организация за пожарна безопасност, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене и най-вече осигуряването на условия за успешна евакуация на хората. Провели са беседи с отговорните лица за обезпечаване на пожарната безопасност в обектите, извършен е инструктаж на църковните служители. Дежурните екипи на дирекцията са запознати с оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп до съответните обекти. Въпреки предприетите превантивни мерки, от РДПБЗН – Русе призовават отново гражданите за внимателно боравене със свещите при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение.

За да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите дежурни екипи на полицията и пожарната ще бъдат в денонощна готовност да реагират при спешни случаи, телефонът за връзка е 112.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари