Поклон пред Иван Иванов, който завладя милиони сърца

4
С първата си главна роля той завладява сърцата на милиони
С първата си главна роля той завладява сърцата на милиони Снимка: БТА

С първата си главна роля той завладява сърцата на милиони

Почит към един от големите в българското кино. Вчера се разделихме с Иван Иванов, чиято първа и най-обичана главна роля е във филма „Всичко е любов”. Това е и първата лента показана някога в програмата на NOVA. За бунтаря, поета и човека Иван Иванов - образа му изписват неговите колеги и приятели.

В „дирене“ на себе си и, оказва се, съвсем на шега, Иванов кандидатства и е приет във ВИТИЗ. С първата си главна роля завладява сърцата на милиони. Още тогава, през 1979 г., актрисата Мария Стефанова остава запленена от присъствието му и духа, който носи.

Очите само, ако му помните, от филма – всичко ще разгадаете - какво носеше това смело, много смело момче”, казва актрисата пред NOVA .

Но дори когато камерите спирали, духът му оставал все същият – на различния, достойния, индивидуалиста. Такъв го среща и актьорът Ники Сотиров още в театралната академия.

Бяхме нещо повече от братя и сме, разбира се. Достоен човек, джентълмен, заставаше като рицар зад кауза, зад приятелство, зад роля”, споделя Сотиров.

В годините след „Всичко е любов“ Иванов играе в няколко филма годишно.

Жана Караиванова си спомня: „Той ровеше в дълбочина и в образа, и в отношенията си с хората. И когато човек погледне през екрана в сините му очи, това по някакъв начин се усеща”.

Легендарният актьор обръща поглед и към театралната сцена с ролята си на Ромео в емблематичната пиеса на Шекспир. Но призванието му го връща на големия екран.

Той играе с една такава скромна лекота, с която си казваш: „Абе, сигурно и аз го мога – просто това го могат само избрани. Той беше един от избраните - бунтар, който не забравяше как се обича”, спомня си актьорът Христо Мутафчиев.

Същият този бунт се отразява и върху белия лист – в стиховете, които Иван Иванов ни завеща редом до вечните киноленти.

„Светът е свят. Красив. Безгрижен.

Пороят отминава. Дните нижат се - нека.

Представи си свят -

населен с хора.

И върви си.”

Бих го прегърнала и бих му казала, че го обичам и уважавам”, казва още Караиванова.

Сотиров споделя още: „Уверен съм, че в небесното кино ще играе само главни роли и ще пише още по-емоционална поезия. Ване, много те обичам”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари