Показаха писмо на Ботев, смятано за изгубено

0
В писмото на Ботев до фабриканта Христо Сяров се споменава Русчук
В писмото на Ботев до фабриканта Христо Сяров се споменава Русчук Видео: БНТ

Всеки документ, който дойде в архива е богатство. В някои от случаите каратите на диамантите са малко повече.

Казват ни го в Държавния архив, докато изваждат най-голямата си находка за тази година - писмото на Христо Ботев до фабриканта Христо Сяров.

Държавният пазител на ценни документи получава архива от внучката на Иван Клинчаров. 

Иванка Гезенко - мл. експерт в отдел "Обработка на архивни фондове", ЦДА: Просто в момента, в който го намерихме за нас беше... не мога да предам вълнението да видите някъде подписа на Христо Ботев, излязъл документ изпод неговата ръка.

След направената идентификация вече всички били сигурни - това е писмо на Ботев. А в текста излязъл изпод ръката му се казва: 

Иванка Гезенко - мл. експерт в отдел "Обработка на архивни фондове", ЦДА: Сандъкът, който извадихме с тебе от пощата в Гюргево не бил пристигнал в Русчук. Иди, моля ти се, у Киселова и попитай Ставри каква е работата. Не е ли щял да го вземе турчина или не са му го дали. Блъсков пише, че няколко пъти изпровождал ближния да го иска. Виж дано направиш нещо с билетите, дордето съм там. Поздравлявам те - 25.02.1875 г., Христо Ботев.

И тук възниква въпросът - какво е значението на писмото. 

Иванка Гезенко - мл. експерт в отдел "Обработка на архивни фондове", ЦДА: Само трябва да отбележим, че това са няколко месеца преди Априлското въстание и преди преминаването на Ботев в Козлодуй. Все пак има някакво значение, сандъкът може да бъде с оръжия, с муниции, може да бъде с много много различни неща. Така че ни трябва още време да кажем точно какво е значението на този документ.

В документите, дарени на Държавния архив, откриваме още визитни картички на капитана на кораба "Радецки" и биографиите на български дейци на национално-освободителното движение. Все документи, които ще осветляват още повече моменти от националната ни история.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари