Лияна Панделиева: Нямаме нужда от филм за Ботев, нито за Левски

5
Да оставим просветителите на достойна България в тяхното време
Да оставим просветителите на достойна България в тяхното време

Да оставим просветителите на достойна България в тяхното време

Не гледах филма за Ботев и няма да си го причиня. Не гледах филма за Левски. Не бих гледала филм за Бенковски, Захари Стоянов, Кирил и Методий, Симеон І, Борис І и за коя да е именита и знакова фигура от българската история. Такива творби са осъдени да са трагично несполучливи сценарно, режисьорски, операторски и актьорски.

Всяко подобно произведение е обречено на грандиозен неуспех, защото усещането ни за тези личности не може да се припокрие с нито един актьор и още по-малко с неговата криво-ляво натаманена лексика. Филмът за Левски остава с героичното авторово виждане с една псувня на Апостола - ерго - и той човек бил, не светец. Ако ще не веднъж, ако ще по сто пъти на ден да е псувал, това не ни интересува.

Няма такива думи, които да изрече актьор (хеле някой от новите звезди), който да звучи с величието на фигурата от необхватни размери.

Не знам за вас, но аз всеки път изпитвам неудобство, когато на официални срещи с политици в заседателната зала при президента, те всички се ръкуват на фона на портретите на най-светлите мъже в историята ни. Днешните с костюмите, които са с моралната тежест на еднодневки застават на фона на символите ни, закачени на стената, сякаш частично оправдаващи неспирния парад на моралния позор.

Нямаме нужда от филм за Ботев, нито за Левски. Те не влизат в обикновен сценарий, няма такъв етап от живота им, който може да бъде изигран и то по начин, та зрителите да повярваме, че насреща някой разкрива нещо апостолско.

Да оставим просветителите на достойна България в тяхното време и всеки, който носи сърце за тях, да чете за делата им. Това с филмите няма да се получи.

Светлите ни личности са образовани, модерни за времето си, грамотни, честни и не заслужават нито едно телевизионно-диалогово упражнение.

Лияна Панделиева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    Любен
    Ако не си се запознала с обекта на дискусия, защо го дискутираш? Нямаш дума, нямаш право на глас. А с това, откъде си получила инструкции да го коментираш, няма да се занимаем за да не излезем анти-такива и анти-онакива. Накратко, затвори си устата, прибери си ръцете и се скрий под душовете, където ти е мястото.
  • 4
    10
    Gnevnik
    Дай да ги махнем и от учебниците, щото никой не може да напише историята за тях подобаващо... Изобщо да махнем изучаването на история от училище за да не оскверни някой историята ни. Тази май усеща прилив на топли и студени вълни
  • -2
    9
    123456789
    Абсолютно права сте!
  • 1
    8
    Д@КастрирамеСулюПаситто
    След 35 годишното опростачване на нацията, чието начало постави СДС-Шайката и провеждано под вещото ръководство на англо-краварските шпиони от Козяк,какво очаква да види сега тази седесарски м....тия!? СДС-Чумата унищожи всичко,дори морала и ценностната ни система,заменяйки ги с англо-краваро-джендърски! Анатема!
  • 2
    7
    ЖалкиНищожества
    Тази застаряваща и увехнала СДС-арска М...тия откога започна да разбира от творчество и какво знае за Ботев и за Левски!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари