Общински съветник: Музеят на транспорта в Русе се руши

4

Общинският съветник Дилян Саманджиев сигнализира Министерството на транспорта и съобщенията за окаяното състояние на Националния музей по транспорта в Русе

"Това е типичен пример как държавата, в лицето на Министерството на транспорта и съобщенията, е оставила на самотек един важен обект в Русе. От снимките се вижда ясно, че буквално се разпада част от сградния фонд и ръжда „изяжда“ част от експонатите. Смятам, че местната власт ще може да развие в по – голяма степен потенциала на Музея. Тази наследствена държавна централизация за мен много пречи за развитието на местното самоуправление, независимо в кой регион на България сме. Винаги трябва да питаме „Царете в София“, а те много не се интересуват от провинцията." пише общинският съветник Дилян Саманджиев до редакцията на "Дунав мост".

Публикуваме без редакторска намеса текста на писмото му, изпратено до Министерството на транспорта и съобщенията

ПИТАНЕ

От Дилян Саманджиев

Общински съветник

Общински съвет Русе

ДО МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА

НА ОСНОВАНИЕ: ЗАКОН ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЧЛ.33.(2)

ОТНОСНО: НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА – РУСЕ

По време на моя приемна, като общински съветник от ОбС – Русе, ми беше съобщено, че част от сградата на Музеят на транспорта и съобщенията е в много лошо състояние и представлява опасност за преминаване до нея. Също се повдигна и въпрос за ограничение за част от експозицията (откритата експозиция има ограничение до 1 април).На място установих ,че комина е в много лошо състояние и се руши, по него има пукнатини (виж снимките) ,това се вижда с просто око. Част от дървената конструкция, която е с каменна основа също е в много лошо състояние и се разпада. Има дупки в самата дървена конструкция(виж на снимките).Тя е опасна за преминаване до нея, защото всеки момент може да падне някоя дъска. Не трябва да се забравя, че има организирани групи, които посещават музея и има риск за посетителите, били те деца или възрастни. Експонатът (малък локомотив – виж снимка), който е външен, е разяден от ръжда.

Музей на транспорта и съобщенията е създаден през 1966 година по повод 100-годишнината на железопътния транспорт в страната и е разположен в помещенията на първата железопътна гара в България. Сградата е обявена за недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Трите секции на музея разказват за развитието у нас на железопътния транспорт, речното корабоплаване и съобщенията – поща, телеграф, телефон, радио, телевизия и пр. В техните експозиции могат да се видят уникални автентични образци от историята и развитието на транспортното и съобщително дело в България. Музеят е неразделна част от русенската история и състоянието ,в което се намира в момента е меко казано незадоволително, а и потенциала, който има не е разгърнат в пълнота.

Добавям и снимков материал към питането ми.

Бих желал да ми отговорите на следните въпроси:

1.Министерството на транспорта и съобщенията има ли плануван финансов ресурс за консервиране и реставрация на външните експонати ?

2. Министерството на транспорта и съобщенията има ли плануван финансов ресурс за консервиране и реставрация на сградeн фонд ?

3. Министерството на транспорта и съобщенията има ли туристически план за разгръщане и развитие на потенциала на музеят ?

4. Министерството на транспорта и съобщенията има ли намерение да прехвърли на Община Русе Музеят на транспорта и съобщенията ? (На 24.10.2013 Общинския съвет на Русе прие решение за безвъзмездно придобиване правото на собственост върху Националния музей на транспорта и съобщенията в полза на Община Русе.)

С уважение, Дилян Саманджиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Димо
    То кое в Русе е наред кое не се руши пълно е с некадърници които нехаят за града ни докато не вземем тоягите няма управия
  • 1
    4
    QRS
    Музеите в Швейцария в какво състояние са ?
  • 10
    3
    Стефан
    И къде е оня голям специалист Николой Събев,който щеше да прави грандиозни ремонти в музея и да доведе хиляди туристи.
  • -10
    2
    Голям праз
    Тя държавата вързала, та един музей ли...
  • 22
    1
    До Саманджиев
    Редно е въпросите да бъдат отправени към другарят Пламен Нунев и Пламен Стоилов.Тях да питаме защо музеят и експонатите са в окаяно състояние.Нали те най-дълго управляваха Русе? Искам да знам къде са част от експонатите? Силно намаляха.На скрап ли заминаха,в София ли са или се изпариха? Редно е да ги питаме защото по тяхно време унищожиха благородната патина на фигурите на фонтана с голите жени.Съблякоха ги и ги облякоха за срам и позор на Русе ,културното наследство и неговите радетели с което ги обезстойностиха от много акъл,нещо като жълтите павета в София.Тук обаче са фигури със художествена и културна стойност определяща част от визията и облика на град Русе като европейски град"Малката Виена" която се превърна в голямото чалга село.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари