Подводна поща - невероятна атракция за туристите на остров Мале

0

Вануату е островна държава в Океания.

Тя е твърде далеч от повечето актуални световни събития и се слави главно с природни забележителности, които ежегодно привличат туристи. Не е нито военна, нито икономическа сила.

Вануату обаче е първата държава в света, която изгражда собствена подводна пощенска станция.

Тя е открита през 2003 г. и се намира в открито море в близост до малкия остров Меле, недалеч от столицата Порт Вила. Пощата е изградена на 3 метра под водата в нишата на коралов риф, около който плават огромно количество разноцветни и разнообразни риби.

Тази напълно функционираща пощенска станция е построена от стъкловлакна с дебелина 3 м и е напълно оборудвана за подводна работа. В магазините на Порт Вила се продават специални непромокаеми картички, а водни марки може да се закупят направо от пощата. Картичките могат да се изпращат както в рамките на островната държава, така и из целия останал свят.

Изграждането на пощенската станция никак не е случайно. С това събитие правителството на страната ознаменува 23-годишнината от придобиването на статута „рай за гмурците и водолазите“ от малкия тихоокеански архипелаг.

Целта на акцията е посетителите да се запознаят с богатството и разнообразието на подводния живот в архипелага, както и да се рекламират подводните забележителности, достъпни за тях.

Подводната поща определено е сред любимите атракции на туристите във Вануату. От откриването й през май 2003 г. досега са я посетили над 100 хил. души. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари