Подписването на Манифеста за Независимостта на България "оживя" в Две могили

1
Преди 110 години на малката гара е решена съдбата на родината ни
Преди 110 години на малката гара е решена съдбата на родината ни Видео: БНТ

С възстановка на събитията отпреди 110 години в Две могили отбелязаха днешния национален празник.

В малкото русенско градче министър-председателят Александър Малинов написва текста на Манифеста за Независимостта на България.

След като премиерът Малинов посреща княз Фердинанд на яхтата „Хан Крум” край Русе, заедно с цялото правителство се отправят с царския влак към Велико Търново. На малката гара Две могили в нощта срещу 22 септември влакът спира.

Койчо Пенчев – уредник на къщата музей „Филип Тотю”: „Престоят е бил продължителен. Министър-председателят Александър Малинов слиза от влака, отива в стаята на началник гарата, където започва да пише Манифеста, който след това е прокламиран във Велико Търново.”

Това историческо събитие беше пресъздадено от членовете на дружество „Традиция”, показа БНТ.

Жителите на Две могили изпитват гордост и носят самочувствието на българи, тясно свързани с това знаменателно събитие в историята ни.

Маргарита Маринова: „По някакъв начин всеки един е съпричастен към този празник. Не е напуснал града, не е отишъл на почивка, останал е тук – това е показателно.

Надежда Ангелова: „Най-важното е да доведем тук децата. Затова съм довела моите внуци – те много добре знаят за Манифеста, написан на гарата.”

Паметна плоча на гарата в Две могили напомня за събитието през 1908 година. А княжеската яхта след години експлоатация отива за скрап. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари