Подозират мистериозен кит край бреговете на Швеция, че е руски шпионин

0
Белуга предизвика спекулации, че е шпионин, обучен от руския флот
Белуга предизвика спекулации, че е шпионин, обучен от руския флот

Белуга предизвика спекулации, че е шпионин, обучен от руския флот

Кит белуга, опакован с колани, който се появи в Норвегия през 2019 г., предизвиквайки спекулации, че е шпионин, обучен от руския флот, се е появил край бреговете на Швеция, съобщи организацията, която го следи.

Открит за първи път в крайния северен регион Финмарк в Норвегия, китът е прекарал повече от три години в бавно придвижване по горната половина на норвежкото крайбрежие, преди внезапно да ускори скоростта си през последните месеци, за да обхване втората половина и да стигне до Швеция.

В неделя той беше наблюдаван в Хунебостранд, край югозападното крайбрежие на Швеция, съобщи „Сайънс Алерт“.

"Не знаем е ускорил движението си толкова много точно сега, особено след като се отдалечава много бързо от естествената си среда", казва пред АФП Себастиан Странд, морски биолог от организацията OneWhale, цитиран от БГНЕС. "Възможно е хормоните да го карат да си търси партньор. Или пък може да е самота, тъй като белугите са много социален вид - може да означава, че той търси други белуги".

Смята се, че китът е на 13-14 години, а Странд казва, че той е "на възраст, в която хормоните му са много високи".

Най-близката популация от белуги се намира на архипелага Шпицберген, в далечния север на Норвегия.

Смята се, че китът не е видял нито една белуга, откакто е пристигнал в Норвегия през април 2019 г.

Норвежците го нарекоха "Хвалдимир" - игра на думи с думата "кит" на норвежки език, hval, и намек за предполагаемата му връзка с Русия.

Когато той се появи за първи път в норвежката Арктика, морските биолози от Норвежката дирекция по рибарство отстраниха прикрепените колани. Върху тях е имало монтирана стойка, подходяща за камера, а върху пластмасовите закопчалки били отпечатани думите "Equipment St. Petersburg".

Служители на дирекцията заявиха, че Хвалдимир може да е избягал от заграждение и може да е бил обучен от руския флот, тъй като изглежда е свикнал с хора.

Москва така и не излезе с официална реакция на норвежките спекулации, че той може да е "руски шпионин".

Баренцово море е стратегическа геополитическа зона, в която се следи движението на западни и руски подводници. То е и вратата към Северния път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан.

Странд заяви, че здравето на кита "изглежда е било много добро" през последните години, като се е хранил с дива риба под норвежките ферми за сьомга.

Но организацията му е загрижена за способността на Хвалдимир да намира храна в Швеция и вече наблюдава известна загуба на тегло.

Китовете белуга, които могат да достигнат до 6 метра и да живеят между 40 и 60 години, обикновено обитават ледените води около Гренландия, Северна Норвегия и Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари