Подигравка ли е великденската помощ за пенсионерите?

1
Как се живее с мизерни пенсии под прага на бедността
Как се живее с мизерни пенсии под прага на бедността

"Как се живее с мизерни пенсии под прага на бедността", попита икономистът Мика Зайкова.

Властта реши да раздаде пенсионни добавки от по 40 лева за Великден на над 1,2 млн. пенсионери. От допълнителните финанси ще могат да се възползват хората с най-ниски пенсии, които са в размер до 321 лева.

"1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", заяви икономистът Мика Зайкова, предава BULGARIA ON AIR.

Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро.

"Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.

Главният редактор на  Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев подчерта, че самата пенсионна система е неплатежоспособна. 

"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата", отбеляза той и добави, че правителството не спестява, а има излишъци.

"Трябва да се реформира системата и самият модел, който не разчита на такава структура. Трябва да има конкуренция между фондовете, за да имат хората по-богат избор", обясни Георги Вулджев.

Той е на мнение, че цялостната фискална политика на държавата не е адекватна и всяка година излишъците се прахосват вместо да се спестяват в Сребърния фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари