Подадени са 60 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници

0
Говори съдията, която решава съдбата на сигналите срещу главния прокурор
Говори съдията, която решава съдбата на сигналите срещу главния прокурор

Говори съдията, която решава съдбата на сигналите срещу главния прокурор

Близо 60 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са подадени, след като новият механизъм за разследване заработи. Говори съдия Лада Паунова. Тя е магистратът, който получава сигналите и решава дали да започне разследване срещу обвинител номер едно и заместниците му. Лада Паунова е и председател на Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Тя е човекът, който решава по кои от сигналите може да се започне разследване. От началото на юли, когато механизмът заработи, във ВКС са получени 56 сигнала. „От тях сигнала трябва да кажа, че има не малко количество сигнали от един и същ подател. Имаме и няколко изпратени сигнали по прокурорски преписки, които представляват отделени материали, касаещи главния прокурор или негов заместник”, подчерта Паунова. Тези срещу Сарафов са общо 6, предаде NOVA.

Сигналите, в които няма данни за престъпление, се изпращат на прокуратурата, а другите - на съдията, който ще разследва главния прокурор. След назначаването на съдия Даниела Талева обаче има много неизвестни около самия процес на разследване.

„Разследването се осъществява от разследващи полицаи, които са от МВР и от Агенция „Митници”. Би следвало да бъдат определени със заповед на съответните министри. Кой ще сезира министрите, кога ще издадат такава заповед - не мога да кажа понастоящем”, коментира заместник-председателят на ВКС. Не е уреден и въпросът къде ще е работното място на магистрата, който ще разследва Борислав Сарафов.

„Отговорът на този въпрос съвсем не е без значение, защото основната цел на механизма за разследване на главния прокурор е да се гарантира независимо разследване”, категорична е Паунова. Засега съдия Даниела Талева ще се занимава с един сигнал срещу Сарафов, свързан с имоти на негови близки. Дали други ще ѝ бъдат препратени, зависи от съдия Лада Паунова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари