Почти декар от Морската градина във Варна отива в дружество на Петя Славова

1
Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат дълга и печална история. Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, но само дотук
Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат дълга и печална история. Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, но само дотук Снимка: Дневник

Държавен терен от 863 кв.м. в Морската градина на Варна е бил продаден на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември миналата година

Това показва съдържанието на договор, сключен между фирмата, която е еднолична собственост на Славова, и областния управител на Варненска област Стоян Пасев, пише Дневник. Цената, на която е продаден имотът, е малко под 204 хил. лв.

Като основание за извършената продажба е посочен текст от Закона за държавната собственост, според който земя - частна държавна собственост, или съответни идеални части от нея може да бъде продадена на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда върху нея. Според отразеното в кадастъра въпросната сграда, послужила като основание за продажбата на почти декар от Морската градина на "Пропъртис ПС", е едноетажна, със застроена площ от 19 кв.м и с предназначение "за водоснабдяване и/или канализация". Според запознати със сделката най-вероятно става дума за канализационна инфраструктура, обслужваща съседния Делфинариум, който също е собственост на Петя Славова (председател на надзорния съвет на "Инвестбанк) през друго дружество.

Договорът за продажба на терена в Морската градина на <strong class='keys'>Варна</strong>

 

Договорът за продажба на терена в Морската градина на Варна

Теренът, обект на сделката, граничи с друг имот на Петя Славова от над 2700 кв.м, който се намира на практика на "първа линия" с панорамна гледка към Варненския залив. Точно върху този терен в средата на 2018 г. общинският Експертен съвет по устройство на територията във Варна одобри нов строеж, а решението беше отразено в протокол от заседанието.

Теренът, продаден на "Пропъртис ПС"

Става дума за проект, внесен от дружеството "Феста делфинариум", част от "Феста холдинг" на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до варненския Делфинариум "басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения". Проектът предвижда и аквапарк.

Проектът на "Феста делфинариум" за строителство във варненската Морска градина доби публичност само няколко месеца след като стана известно, че от 2014 г. до 2017 г. в атракциона, който притежава, по неясни причини са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.

След публикациите от "Феста делфинариум" се оправдаха за смъртта на животните и с това, че липсвала подходяща база за отглеждането им. Вероятно с този мотив - за създаване на по-добри условия за делфините и тюлените, сега идеята за строителството на нови басейни и аквапарк в Морската градина ще бъде върната на дневен ред.

Целият терен след продажбата на държавен имот през ноември м.г.

Целият терен, след продажбата на държавен имот през ноември м.г.

"Дневник" изпрати до областния управител на Варненска област Стоян Пасев въпроси, които трябваше да изяснят мотивите, с които той е продал държавният терен на частно дружество, и било ли е представено инвестиционно намерение за него? До редакционното приключване на текста отговор не бе получен. Компанията "Пропъртис ПС" на Петя Славова не е посочила никакви контакти за комуникация.

Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат дълга и печална история. Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността си да се справи с проблема, като обвинява за това предшествениците си. Изключение не направи и сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Последните примери за това са въвеждането в експлоатация (Акт 16) на един от най-скандалните строежи в Морската градина - двуетажна сграда, собственост на "Зърнени храни - гр. Силистра", и довършваните в момента строителни работи в имот на компанията "Марешки недвижими имоти", свързана със зам.-председателя на парламента Веселин Марешки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари