Русенец попадна в капан на Община Варна

0
Кунчо Кунчев разказва за "клопката" заложена на паркинга до Делфинариума
Кунчо Кунчев разказва за "клопката" заложена на паркинга до Делфинариума Снимка: Petel.bg

Проблемът с паркирането по алеите на Морската градина във Варна често е попадал на вниманието на варненския информационен сайт Petel.bg.

В случая обаче акцентът е по-различен.

Шофьор от Русе, получил фиш в района на Делфинариума е изпратил дълго писмо в редакцията на сайта, в което обвинява община Варна, че залага капани за да може да събира пари от паркиралите, при това само от колите с българска регистрация, не и от чужденците.

От медията са публикували писмото без редакторска намеса:

"Казвам се Кунчо Кунчев и повод за тези редове е факта, че на 14.07.2017 г. бях глобен, както и много други български шофьори, за неправилно паркиране в непосредствена близост до Делфинариума в Морски парк в гр. Варна. За каквото и да било друго нарушение, щеше да ме е срам, дори и на приятелите си да споделя, но по-надолу ще опиша защо смятам, че това на пръв поглед обичайно нарушение и последвала санкция, би трябвало да стане достояние на повече хора, за да се променят няколко силно тревожни и несправедливи практики и действия, които биха предпазили сънародниците ни, гостите на града Ви, от незаслужени санкции, попадайки в неуредени места, като „Дефинариума” в град Варна.

Мисля, че ще съм особено полезен и за това, какви изводи и мерки трябва да се вземат, за да могат българите туристи и гости на град Варна, да не напускат града Ви с намерение никога повече да не изкарват отпуската си в рамките на територията на тази Община.

Аз съм от Русе и реших да прекарам 6 дни във Варна със съпругата си и двете ни деца. Пожелахме да посетим делфинариума, тъй като повече от 30 години, той е част от атракциите, предлагани в града. Отидох с колата и след като малкият паркинг, побиращ между 10 и 12 коли пред делфинариума, беше напълно зает, спрях в непосредствена близост до него, без да преча на колите и пешеходците по алеята.

На излизане от представлението установих, че ми е написана глоба с фиш, в размер на 50 лв. за неправилно паркиране. Това се беше случило и на всички останали коли с българска регистрация, спрели около делфинариума. С изумление установих, че това обаче, не се беше случило на тези с регистрация от други държави.

Открих полицаите, които бяха написали фиша и поисках обяснение как се случва това, след като никъде няма знак, забраняващ престоя или паркирането. Те обясниха, че мястото, където съм паркирал и което е около Делфинариума, е парк и затова се подразбира, че не е разрешено. Попитах ги и защо, крайно несправедливо, колите с чуждестранна регистрация не са глобени, а те ми отговориха, че не можели да им установят адресната регистрация и затова не им пишели на тях, защото нямало смисъл.

За да бъдат глобени, трябвало да се установи нарушението в присъствие на водача, но при този стил на налагане на санкции, които практикуваха тримата полицаи там, водач винаги липсва, защото гледа представлението в делфинариума в този момент. Те и не ги търсиха, а всички изчакваха около кабинката на входа на морски парк, за да дойде часа за следващото представление, и за да обиколят новите спрени в района коли с българска регистрация.

Според мен, попаднах в капан /както всеки като мен, който е тръгнал на делфинариума с кола и деца/, заложен - волно или неволно - от Община Варна и заедно с представителите на ОД на МВР - град Варна, систематично експлоатиран през последните три години, за несправедливо генериране на не малки суми от приходи за общинския бюджет. Имам следните основания да мисля така:

Паркингът пред делфинариума е за много малко автомобили - не повече от 10 -12 автомобила, като там бяха спрени ,вероятно още в сутрешните часове, автомобили на служители работещи в района, защото единият ред не можеха да излязат от паркинга, ако не се махнеха колите от другия. Най-близкият друг паркинг е до пътния възел на спирка „Почивка“, който е доста далеч от самия Делфинариум; не кореспондира с местоположението на Делфинариума и не се разпознава от хората като възможен за посетителите на атракциона, още повече, че табелата за него сочи точно в противоположната страна на табелите указващи мястото на Делфинариума.

При такива разнопосочни и оскъдни знаци и указания, никой турист и гост на града Ви, особено и който не познава мястото, не може да се ориентира, къде е разрешен престоят и паркирането, като хем да се движи в посока на табелите към делфинариума, хем противоположно да излезе пак на булеварда, към паркинг и то далечен. Никъде в района няма табели, които да предупреждават хората, че се намират в паркова зона, където не е разрешено паркирането или други дейности, никъде няма и забранителни знаци.

Въпреки, че из целия град, Община Варна е поставила или разрешила да има изключително щедър брой поставени указателни табели, то за местоположението на Делфинариума, тук - на входа на Приморски парк- има само една единствена обикновена табела, изписана със сравнително дребен шрифт, която да указва, че водачите навлизат в парк и престоят на коли е забранен. Тя се намира на входа към Делфинариума, от към булевард „Княз Борис 1-ви, където в никакъв случай не може да се спре, за да бъде прочетена подробно, а от колата в платното за престрояване в дясно, шрифта почти не се вижда.

Тази табела повече никъде не се повтаря в района около Делфинариума. Държа да Ви напомня,че същата тази табела няма статут на пътен знак и няма никаква правна стойност сама по себе си, тъй като същата дори не носи емблемата на град Варна, Община - град Варна или друга нарочна институция, грижеща се и указваща правилата за движение и поведение в града. Напротив - никъде няма предварителна информация за възможностите за паркиране-нито на сайта на делфинариума, нито на общинския сайт.

В резултат на всичко описано, Зам. Кмета на Варна гръмко се хвали в медиите, с 2900 глоби за първите 5 месеца на 2016 г., в навечерието на най-активния туристически сезон, написани в района на делфинариума, но не споменава, че са само на коли с българска регистрация. Това е клопка за гостите на града; това не са нарушения на водачи, демонстриращи ежедневната си наглост и незачитане на правилата за движения по пътищата, а са най-често хора, водещи децата си да видят делфините и попаднали в капана, организиран - волно или неволно - от Община Варна.

В медиите после прочетох, че това е така от 2015 г. и може и е сигурно, че вече хиляди водачи на коли с българска регистрация са им взели по този неприятен начин по 50 лв. Повечето от тях няма да предпочетат повече Община Варна, за да изкарат своята почивка тук; ще споделят негативните си преживявания в града с близки и приятели, за да ги предпазят от подобни гостувани повече града Ви.

Най-лошото обаче е, че е напълно безсмислено визираната „ табела” да има надписи на различни от българския език езици, тъй като, разписаните в нея „правила” , се оказа, не важат за „по – висшите“ чужденци, предвид наложилата се практика на служителите на МВР - Варна, които ежедневно извършват безнаказано нарушения по службата си.

Ако, разхождайки се между колите, чуждите туристи проумеят, че само българските коли са глобени, ще продължаваме да получаваме същото пренебрежително отношение към нас, като народ и не трябва никой да му се струва странно, че има случаи в България, на ритани в главата камериерки от чужденци, смятайки се за безнаказани в нашата страна".

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари