Почитаме паметта на основателя на Ивановските скални църкви

0
Сега, през 2016 г., се навършват 770 г. от смъртта на Патриарх Йоаким
Сега, през 2016 г., се навършват 770 г. от смъртта на Патриарх Йоаким

Днес почитаме паметта на Св. Йоаким. Почти всички знаят, че е Атанасовден, но не всички знаят, че на 18.01 почитаме паметта на Св. патриарх Йаким І.

А този български светец е личност, изиграла ключова роля в историята на Средновекавна България, на Българската православна църква, а и е пряко свързан с историята на русенския край. Това разказа за Дарик историкът Евгени Георгиев.

Монахът Йоаким се установил в каньоновидната долина на р. Русенски Лом заедно с трима свои ученици, идвайки от Света гора Атонска. Изсекли скална черква, а мълвата за неговите монашески подвизи достигнала до българския цар Йан Асен ІІ. Царят посетил монаха и го обдарил със злато, което било използвано за полагането на началото на манастира „Св. Архангел Михаил“. Това е същият манастир, който сега е по-известен като Ивановски скални църкви. Туристите, които го посещават днес всъщност разглеждат църквата „Св. Богородица“, която е от по-късно време, а началото на манастира може да бъде усетено на срещуположния скален бряг на реката, в местността „Писмата“.

Когато тогавашният български архиерей Василий се отказал от църковния си сан, именно Йоаким го заместил, а през 1235 г., когато била възстановена Българската патриаршия, на църковния събор в Лампсак, става и първият търновски патриарх. Близо 20 години е начело на Българската православна църква и остава в паметта на следовниците с държавно полезните си дела и с постническия си пример.

Патриарх Йоаким І починал на 18.01.1246 г. Малко по-късно го канонизирали за светец. Делото му, макар и не обществено популярно е оценено и коментирано от историците. „Сега, през 2016 г., се навършват 770 г. от смъртта му. Какво по-подходящо място от град Русе, където да се  поднови инициативата за издигането на негов паметник.Русенската митрополия е естествен продължител на Средновековната Червенска митрополия, а Ивановските скални църкви, където Св. Йоаким се е подвизавал са само на 25 км. от града и мисля, че не е необходимо да чакаме кръглата 800-годишнина от неговата кончина, за да се случи това.“, коментира Евгени Георгиев.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари