Починаха две деца след неуспешна генна терапия в Русия и Казахстан

0
Те са били подложени на лечение на спинална мускулна атрофия
Те са били подложени на лечение на спинална мускулна атрофия

Децата са починали пет до шест седмици след вливането на медикамента Zolgensma

Две деца, които са получили Zolgensma - генна терапия, произведена от швейцарския производител на лекарства Novartis за лечение на спинална мускулна атрофия, са починали от чернодробна недостатъчност, съобщи компанията, предаде DarikNews.bg

Здравните органи в Русия и Казахстан, където са настъпили смъртните случаи, са уведомени, както и тези във всички страни, в които се използва лечението, се казва в изявление на Новартис, изпратено по електронна поща.

Децата са починали пет до шест седмици след вливането на Zolgensma и един до десет дни след получаването на стероид, целящ намаляване на страничните ефекти, заявиха от компанията.

"Макар че острата чернодробна недостатъчност е известно нежелано събитие, това са първите случаи на остра чернодробна недостатъчност с фатален изход", заяви Новартис и добави, че ще актуализира етикетирането на лекарството, за да уточни, че е съобщено за чернодробна недостатъчност с фатален изход.

Спиналната мускулна атрофия засяга около 1 на 10 000 раждания и в 90 % от случаите води до смърт или необходимост от постоянна вентилация до двегодишна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари