Почина журналистът Вечеслав Тунев

0
Той бе носител на наградите „Златно перо" и "Сирак Скитник"
Той бе носител на наградите „Златно перо" и "Сирак Скитник"

Той бе носител на наградите „Златно перо" и "Сирак Скитник"

На 75 години почина журналистът Вечеслав Тунев.

Тъжната вест съобщиха негови близки, цитирани от БТА.

Той е роден на 21 май 1948 г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия. Завършва Международни икономически отношения във Висшия икономически институт във Варна. И до 1975 г. работи в Центъра за международни прояви към Комитета по туризъм.

В Българската телеграфна агенция започва работа като репортер в редакциите "Вътрешна информация" и "Международна информация". Бил е завеждащ отдел „Балкански страни", главен редактор и заместник-главен редактор на редакция „Международна информация". Два пъти е бил кореспондент на БТА в Атина.

От 1993 г. до 1995 г. е завеждащ отдел „Анализи" на в. „24 часа". На 23 юни 1995 г. е избран за генерален директор на Българското национално радио. Управлението му начело на БНР е белязано от знака на вътрешни протести. На 10 юли 1997 г. парламентът освобождава Вечеслав Тунев като генерален директор. С решение на Конституционния съд, което влиза в сила на 6 ноември същата година, той е възстановен на поста, който формално заема до избора на нов генерален директор радиото.

През 1986 г. е удостоен с наградата „Златно перо" на Съюза на българските журналисти. А на 25 януари 2015 г. - с голямата награда "Сирак Скитник".

Опелото ще бъде на 19 август, събота, в 12:30 ч., в храм „Свети Седмочисленици" в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари