Почина Кралят на устната хармоника

0
На 94-годишна възраст почина Кралят на устната хармоника, белгийският музикант Тутс Тилеманс
На 94-годишна възраст почина Кралят на устната хармоника, белгийският музикант Тутс Тилеманс

На 94-годишна възраст почина Кралят на устната хармоника, белгийският музикант Тутс Тилеманс. По време на дългата си кариера той свири с едни от най-големите имена в джаза, информира "Франс прес", цитирана от БТА.

Тилеманс е починал в съня си, месец след като беше хоспитализиран вследствие на падане. Той бе истинска институция в света на джаза и е акомпанирал на величия от калибъра на Ела Фицджералд, Куинси Дgоунс, Бил Евънс, Франк Синатра, Рей Чарлз, Оскар Питърсън и др. Тилеманс не беше чужд и на поп музиката, като е свирил за Ник Кейв, Пол Саймън, Били Джоуел, Стиви Уондър и др.

Роден на 29 април 1922 година в Брюксел, той се изявява и като талантлив китарист. Но големият му принос се състои в това,че придава световна слава на хроматичната хармоника, 15-сантиметров музикален инструмент, доста труден за овладяване. Той го открива през 1938-а на 16-годишна възраст.

Отначало Тутс се увлича по завладяващата музика на Рей Вентура, но след това, по време на Втората световна война, бива "заразен" от вируса на джаза. Негов кумир става Джанго Райнхарт. През 50-те години отива да живее в САЩ и акомпанира на саксофониста Чарли Паркър. Той се завръща в Европа в рамките на турне с известния нюйоркски кларинетист Бени Гудман. Паметна ще остане хармониката му във филма на Джон Шлезинджър "Среднощшен каубой".

През 2001 г. крал Албер Втори удостоява Тилеманс с благородническата титла барон. През 2012-а, въпреки че е с разклатено здраве, Тилеманс триумфира в Двореца на изящните изкуства в Брюксел в рамките на концерт, организиран по повод на неговата 90-годишнина.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари