Почина Уейн Шортър, един от големите съвременни джазмени

0
Той промени звука на джаза през 60-те години, след като написа някои най-известните композиции
Той промени звука на джаза през 60-те години, след като написа някои най-известните композиции Снимка: Facebook

Той промени звука на джаза през 60-те години, след като написа някои най-известните композиции

Американският саксофонист Уейн Шортър, който написа някои от най-известните композиции в джаза и чието често тъжно свирене промени звука на джаза през 60-те години на миналия век, преди да навлезе в рок фюжъна, почина в четвъртък на 89 години, предаде Дневник.

Неговият говорител Алис Кингсли потвърди, че той е починал в Лос Анджелис, без да посочи причина за смъртта му.

Шортър си създаде име, свирейки на тенор саксофон с Jazz Messengers на барабаниста Арт Блейки в края на 50-те години и се присъедини към влиятелния квинтет на тромпетиста Майлс Дейвис от 60-те заедно с пианиста Хърби Хенкок, басиста Рон Картър и барабаниста Тони Уилямс.

Шортър написа някои от най-известните песни на групата, включително "Е.S.Р." и "Нефертити". Дейвис го смяташе за "човекът с идеите в групата си, концептуализатор на много от музикалните идеи, които направихме", който също така "разбра, че свободата в музиката е способността да се познават правилата, за да бъдат променени".

Хенкок също изтъкваше текстовете на Шортър. "Най-добрият автор за мен в тази група беше Уейн Шортър", каза кийбордистът. "Уейн беше един от малкото хора, които донесоха музика на Майлс, която не се променяше."

Шортър ръководи собствена група, за да продуцира поредица от албуми през 60-те години, включително Juju, Speak No Evil и Adam's Apple, който включва един от най-великите джаз стандарти Footprints.

Той е съосновател на джаз фюжън бандата Weather Report през 1969 г. по времето, когато започва да се съсредоточава върху свиренето си върху сопрано саксофон и групата записва един от най-продаваните джаз записи на всички времена, "Heavy Weather", през 1977 г.

Други хитови записи включват "Native Dancer" с участието на бразилския певец Милтон Насименту, който смесва джаз, рок и фънк с бразилски ритми.

През 2000 г. Шортър сформира първата си постоянна акустична група с пианиста Данило Перес, басиста Джон Патитучи и барабаниста Брайън Блейд, което доведе до четири албума със записи на живо.

Шортър е съавтор на операта "Ифигения" с певицата и басистка Есперанца Сполдинг, чиято премиера беше през 2021 г.

Той спечели 12 награди Грами, включително една миналия месец.

Шортър претърпя трагедия в живота си със смъртта през 1985 г. на дъщеря, която имаше от втората си съпруга Ана Мария Патрисио, която загина, когато самолет на TWA експлодира малко след излитане от Ню Йорк през 1996 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари