Почина Дани, докато чакаше сърце

1
За здраво сърце в официалната листа на Изпълнителната агенция "Медицински одит" чакат още 45 българи
За здраво сърце в официалната листа на Изпълнителната агенция "Медицински одит" чакат още 45 българи Снимка: bTV

23-годишният Йордан, който чакаше трансплантация на сърце, почина

Тъжната новина съобщи Георги Пеев, който от години живее с трансплантирано сърце и неуморно се бори за развитието на тази дейност у нас.

Йордан беше с изкуствено сърце на лявата камара, сложено през миналата година, но състоянието му се влоши. Младото момче имаше нужда от спешна трансплантация на истински орган, пише Clinica.bg. През пролетта на тази година той се разболява от Covid-19. Развива пневмония и сърцето му окончателно се уврежда.

Тъй като не беше ясно кога ще

има подходящо сърце за него, в УМБАЛ „Св. Екатерина" решиха да извършат сложна операция за първи път у нас и да му сложат изкуствено сърце и на дясната камера. Здравната каса отпусна нужното финансиране, а от болницата осигуриха експертна помощ от чужбина. Интервенцията е била направена в началото на седмицата, но въпреки усилията и желанието на лекарите, организмът на Данчо не успява да се справи с натоварването. И младото момче губи битката с живота.

Йордан имаше нужда не от машина, а от сърце. Той е истинското доказателство, че у нас са нужни повече трансплантации", каза за  Георги Пеев. Йордан и майка му ни показаха, че не трябва да спираме да се борим, защото още много хора чакат за истинско сърце, допълни той. Заради липсата на органи и възможност за трансплантация преди десетина дни е починал още един млад мъж с изкуствено сърце.

За здраво сърце в официалната листа на Изпълнителната агенция "Медицински одит" чакат още 45 българи. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари