Пловдивски адвокат попиля британския депутат, унизил българите

36
Изказването на британския депутат Оуен Патерсън, предизвика лавина от негативни коментари
Изказването на британския депутат Оуен Патерсън, предизвика лавина от негативни коментари

Изказването на британския депутат Оуен Патерсън, който изрази съмнение, че румънците и българите, които идват на Острова, за да берат ягоди, знаят как да използват мобилен телефон, предизвика лавина от негативни коментари в социалната мрежа и форумите.

Консерваторът очевидно няма представа за ръста и разпространението на технологиите по нашите ширини и съответно заключението му отприщи вълна от недоволство. 

И докато някои призовават всеки българин с мобилен телефон да изпрати смс на Патерсън, а други публикуват снимки на 2-годишните си деца с телефон в ръка, пловдивският адвокат Станислав Станев реши да изпрати официален протест до британския парламент и в частност до депутата, обидил нацията. 

Ето и пълният текст, който Станев бе любезен да предостави, съобщи TrafficNews.bg:

                                                                                              "До Г-н Оуен Патерсън

                                                                                         Консервативна и юнионистка партия на Обединеното кралство

Уважаеми г-н Патерсън,

Медиите разпространиха Ваше изявление, в което, анализирайки българите (и румънците) посочвате, че тези хора се справят с брането на ягоди, въпреки че имат затруднения да боравят с мобилния си телефон. И за Вас (вероятно), и за мен, и за всички е ясно, че това представлява пренебрежително отношение към моя народ (а и към нашите съседи от Румъния).

Господин Патерсън, съзнавам, че е възможно да не Ви е известно, но моя народ е един от най-старите в Европа, които са успели да се съхранят като такива и до наши дни (проверете и ще установите, че България е държавата в Европа, която най-отдавна съществува под това име). Моята Родина може да не е толкова богата, колкото Вашата, но и Великобритания не е имала нито злочестината да е първа линия срещу Османското нашествие в Европа (като живее половин хилядолетие под чуждо владичество, но успява да се съхрани), нито нещастието да бъде изоставена на Сталин и неговата идеология за почти половин столетие. Великобритания не е имала възможността да докаже дали е способна да оцелее след такива сериозни изпитания.

Въпреки трудностите моят народ се е съхранил и е дал своя принос в световната история. При това достоен. Ако се върнем от историята към причината, поради която Ви пиша, ще Ви кажа, че моята Родина влезе "с летящ старт" във високите технологии и от много години се намира в челните места по достъп до интернет. В България има изключително висок процент хора с Висше образование, а нивото на познаване на технолигите е такова, че дори и малкият процент необразовани свободно си служи не просто с мобилен телефон, но пълноценно използва Интернет и всичко, кото характеризира информационната епоха, в която живеем.

Убеден съм, че ако направите сравнение на този процент във Вашата и в моята Родина, не просто няма да сте пренебрежител, а, вероятно ще сте засрамен. Г-н Патерсън, изявлението Ви е обидно. Обидно към моя народ и към румънския. Обидно е към Вашия народ, защото в 21 век и от висока трибуна си позволявате да давате пренебрежителни квалификации, основани на национален признак. Съзнавам, че такова изявление може би има своите политически цели. Но аз, моят народ, а и нашите съседи от Румъния не приемаме начина, по който ни обиждате. При това, без всякакво основание.

С уважение, Станислав Станев"

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари