Плодът, който "плаче"

0
Легендата разказва, че палмата, на която расте акай бери, била открита от дъщерята на племенен индиански вожд
Легендата разказва, че палмата, на която расте акай бери, била открита от дъщерята на племенен индиански вожд Снимка: iStock

Един суперплод разбуни напоследък духовете във форуми и медии, а по него се палят все повече хора, изповядващи здравословния начин на живот - асай бери (Açaí Berry), познат у нас повече като акай бери.

Малките лилави плодчета достигат от Южноамериканския континент до нас главно като хранителни добавки, защото в прясно състояние могат да се употребяват едва до 24 часа след откъсването им. В родината му Бразилия го наричат „извор на живот”, тъй като съдържа висок процент фибри, витамини А и С, желязо, калций, омега-3, -6 и -9 мастни киселини, протеини и антоцианини, подобни на тези в червеното вино. Този комплекс от полезни съставки и, разбира се, споменаването му в ефир от Опра Уинфри като една от десетте най-полезни храни в света му спечелиха неимоверно много последователи, сподели Обекти;.

Легендата разказва, че палмата, на която расте акай бери, била открита от дъщерята на племенен индиански вожд.

В онези години по долината на Амазонка властвал гладът и за да се справи с него, местният вожд наредил да бъде убивано всяко новородено. Злата участ застигнала и рожбата на дъщеря му Яса. Дни наред младата майка оплаквала изгубеното си дете, дочувайки детски плач от горските дебри. Когато Яса открила източника на този плач – дърво, отрупано с огромно количество плод, – издъхнала от мъка. Ако племето било намерило тази храна по-рано, щяло да избегне съдбовното решение. В нейна чест старият вожд нарекъл дървото Асай (Яса наобратно), което буквално означава „плодът, който плаче”.

Днес в Бразилия още помнят тази история и с радост консумират акай във всякаква форма.

Най-често описват вкуса му като комбинация от къпини и ядки. Смятан е за един от най-мощните естествени антиоксиданти. Защо?

Както е известно, организмът ни се състои от атоми. Някои от тях си имат пълна електронна обвивка около ядрото и са щастливи и спокойни, не се стремят да влязат в никаква химическа реакция. Други обаче са нестабилни и нещастни, защото им липсва един електрон. Това са свободните радикали. Те всячески се опитват да получат недостигащия им електрон отнякъде и затова влизат в химическа реакция с други частици. „Отмъкват“ им електрон и се радват на постигнатото щастие. На свой ред обаче следващите се хвърлят в реакция и „кражба“ на електрон и процесът продължава нататък като ефект на доминото.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари