Плевнелиев се притесни за световния мир

0
Президентът посочи, че ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи
Президентът посочи, че ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи Снимка: БУЛФОТО

Международното право и неприкосновеността на националните граници са поставени под въпрос от дълбоките противоречия между световните и регионални сили, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум "Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в Баку, Азербайджан, информира DNES.bg.

В изказването си държавният глава подчерта, че многобройните кризи по света са реална заплаха за мира и свободата и застрашават глобалната сигурност, както никога досега след края на Втората световна война.

"Свидетели сме на изключително сложни взаимоотношения и на неспособността на международните и регионални институции да намират устойчиви решения на конфликтите", заяви Плевнелиев.

Разрешаването на кризите чрез разпределяне на нови сфери на влияние и провеждането на "нова Ялтенска конференция" ще бъде историческа грешка, заяви още президентът и подчерта, че световните и регионални лидери днес следват различни подходи и се стремят към постигането на различни цели.

Президентът заяви, че велики сили могат лесно да дестабилизират една или друга държава, но само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество.

Президентът посочи, че ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи през 2016 г. - евентуалното напускане на съюза от Великобритания, надигането на националистическа и популистка вълна, продължаването на миграционния натиск.

Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави.

По думите на държавния глава държавите на Балканите, които са част от миграционните маршрути, формират първата защитна линия на Европа и се нуждаят от стабилност и просперитет, от толерантност и мирно съвместно съжителство между различните религии и малцинства.

Във форума в Баку участват държавни и правителствени ръководители от над 50 страни. След тях са президентите на Азербайджан, Албания, Грузия, Черна гора, Република Македония, Босна и Херцеговина.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари