Плащаме до 10 пъти повече за такса смет

0
Променят правилата за определяне на цената за събиране на боклука
Променят правилата за определяне на цената за събиране на боклука Снимка: Dunavmost / Архив

Променят правилата за определяне на цената за събиране на боклука

Общините трябва да изберат между количество отпадъци или брой ползватели на имота Промените влизат в сила от 2025 г.

Такса смет за гражданите може да нарасне над 10 пъти, след като от началото на 2025 г. бъде променен начинът за определянето ѝ. Това става ясно от становище на Столичната община към проекта на наредба за правилата за определяне на такса смет, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

В момента плащаната от гражданите такса смет се определя на база данъчната оценка на имотите. Проектът на Министерство на финансите предвижда от началото на 2025 г. такса смет да бъде определяна на база действителното количество изхвърляни отпадъци или според броя на ползвателите на имота, пише Труд.

Резултатите от изчисленията показват, че при прилагане на различните варианти за определяне на такса смет, ефектът спрямо задължените граждани в Столична община се изразява в съществено увеличение на таксата за битови отпадъци, достигащо при прилагане на някои от вариантите до и над десетократно повишение, гласи становището на Столичната община.

Хората и фирмите плащат такса смет за три услуги, предоставяни от общините - събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране; третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации; поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места.

Компонентите от такса смет за първите две предоставяни услуги за събиране и третиране на битовите отпадъци може да бъдат изчислявани на база индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събирането им и честотата за тяхното транспортиране; или на база брой ползватели на услугата в имота, пише в проекта на нова наредба. А таксата за услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване може да бъде определяна на база брой ползватели на услугата в имота или разгъната застроена или незастроена площ на недвижимия имот.

Анализ за това какъв ще бъде ефектът от прилагане на новите правила за определяне на такса смет от Министерство на финансите не са направили. В мотивите към наредбата е посочено, че такъв анализ не може да бъде направен, тъй като зависи от решението на всеки общински съвет. Това на практика представлява прехвърляне на отговорността от настъпване на негативни ефекти и аномалии спрямо задължените лица, в резултат от влизане в сила на новата наредба, на общините, гласи становището на Столична община. С промените се въвежда еднакъв подход при определянето на такса смет без да има анализ за ефекта от това върху гражданите. С новите правила такса смет за някои може да бъде намалена, но за други значително ще бъде увеличена.

От Столичната община категорично изразяват несъгласието си с формираните от авторите на наредбата изводи, че промяната при определяне на такса смет няма да има отрицателно въздействие върху гражданите и фирмите, защото този извод не почива на конкретни анализи и проучвания. Неглижирано е и отражението на новите разпоредби върху общинската администрация, като се има предвид, че общините трябва да събират информация за броя на ползвателите в имотите, както и тази информация да се актуализира всяка година.

От Министерство на финансите посочват, че общините могат да ползват данните на НСИ от преброяването на населението. Но това преброяване беше направено през 2021 г., а оттогава в големи градове като София има значителни промени в броя на обитателите на имотите. И не би било коректно да бъдат ползвани само данни от преброяването, защото преброяване на населението се прави на всеки 10 години, а междувременно настъпват много промени.

Двойна сметка за работещите хора

Общините ще имат право да изберат вариант за определяне на такса смет.

За работещите хора такса смет може да бъде плащана в двоен размер - веднъж от самите тях и веднъж от техния работодател, става ясно от проекта на нова наредба, подготвена от Министерство на финансите. Общините ще имат възможност да определят такса смет на база ползватели на имота. В проекта на наредба специално е посочено, че за база при определяне на такса смет за бизнеса може да бъде използван броят на наетите от фирмата хора.

Но нали наетият служител, за който фирмата трябва да плаща такса смет, плаща такса смет и за жилището, в което живее. Все повече хора работят от дома си и отиват в офиса за един-два дни от седмицата. Те не правят боклук в офиса, но въпреки това на работодателите може да се наложи да плащат такса смет за тях. Редица фирми имат наети служители, но те не правят боклук в офиса, защото постоянно са в движение - например шофьорите в транспортни фирми.

По отношение на ресторантите също стои проблемът с двойното облагане на хората - дали човек ще изпие две бири вкъщи или в ресторант генерираният боклук ще бъде един и същ. Човекът си е платил такса смет за жилището, но и ресторантът трябва да плаща.

Така прилагането на критерия брой ползватели на имота по никакъв начин няма да направи плащането на такса смет по-справедливо. Дори ако сравним двама души, които живеят сами, разликата в отпадъците, които те изхвърлят, може да бъде огромна. Например пенсионер с 600 лв. пенсия, сред като плати сметките за ток, вода и парно му остават пари само за хляб и кисело мляко. А негов съсед, млад програмист, със заплата 8000 лв., може всеки ден да си поръчва по интернет различни джаджи, които идват в опаковки, често да сменя мебелите и домакинските си уреди, като така генерира в пъти по-голямо количество боклук не само от изхвърляните стари вещи, а и от голямото количество опаковки, в които получава новите.

Всяка една община ще има право да определи правилата за плащане на такса смет от ползвателите на имота. Защото в някои случаи ползвателите ползват имота в рамките на няколко часа - например в киносалон, а в други стоят по няколко дни - в хотели, лечебни заведения. Затова в становище към новата наредба от Министерство на финансите посочват, че всяка община може да въведе свои правила за определяне на ползвателите в един имот. Но така може да се стигне до абсурдни ситуации такса смет в две съседни общини за един и същи тип имот да бъде определяна по коренно различни правила.

Ако размерът на такса смет се определя на база количество изхвърлен боклук, ще има други проблеми. Един от вариантите е да бъдат използвани специални торби, които хората трябва да купуват от общината. Но това противоречи на всички идеи за зелена икономика. При положение, че постоянно хората изхвърлят пликчета от ежедневните си покупки, вместо да ги използват, за да изхвърлят и боклука си, ще трябва да купуват други пликове, които само ще замърсяват природата - пликчетата от покупките ще слагат в други специални пликчета.

Ако бъде приложен вариантът размерът на такса смет да бъде определян на база необходими кофи за събирането му, ефектът за природата ще бъде още по-негативен. За да не плащат много хора ще започнат да изхвърлят боклука си на нерегламентирани места и ще бъдат оформени незаконни сметища. И в момента има незаконни сметища, но с новите правила техният брой и изхвърляните в тях боклуци ще нараснат в пъти.

За критерий може да ползват и теглото

Във Велико Търново правят отстъпки

Общините могат да решат, че за разделно събран боклук хората няма да плащат такса смет.

Като критерий за определяне количеството изхвърлени отпадъци да бъде добавено теглото им, настояват общини и организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки. От Министерство на финансите са съгласни с предложението и в наредбата ще бъде включена и тази възможност.

Редица общини вече прилагат пилотни проекти за определяне на такса смет според количеството боклук. В община Велико Търново например, при определяне на размера на таксата за битови отпадъци използват критерия “тегло”. При предаване на разделно събрани рециклируеми отпадъци на площадката за предаване на разделно събрани битови отпадъци (намираща се в гр. Велико Търново, кв. “Чолаковци”, ул. “Дълга лъка” №9Б) от физически лица, при достигане на количество над 150 кг за година, на данъчно задълженото лице се възстановява сумата от 30% от такса смет за сметосъбиране и сметоизвозване за съответната година. Предадените на площадката разделно събрани отпадъци се измерват в килограми посредством електронна везна със специализиран софтуер. Срещу предоставяне на партидния номер на имота, човекът получава уникален чип, с който може да се идентифицира всеки път когато посещава пункта. В софтуера се записват и съхраняват данните за всички количества разделно предадени отпадъци за всеки имот.

В общините Свиленград и Бургас тестват внедряването на системи за измерване на количеството отпадъци на база “тегло” чрез измерване в килограми на отпадъците в съдовете за събиране на смесени битови отпадъци. На повдигащите устройства на специализирани сметосъбиращи автомобили със задно товарене са инсталирани везни, измерващи теглото на кофите преди и след изсипването им в камиона. Везната на камиона е свързана с бордови компютър, снабден със специализиран софтуер. Така общините могат да въведат определяне на такса смет според теглото на боклука.

Общините ще имат възможност да определят различен размер на такса смет според това дали хората изхвърлят разделно отпадъци и какъв е видът на разделно събраните отпадъци - хартия, стъкло или метал. Ако за изхвърляне на разделно събрани отпадъци таксата е по-ниски или дори не бъде събирана такса, това ще бъде стимул за хората за разделно събиране. Колкото по-голям е делът на населението, обхванат от такава система за събиране на боклука, толкова по-високи са нивата на рециклиране.

Искат отлагане на промените

Има опасения, че наредбите на общините за определяне на такса смет ще бъдат обжалвани през съда.

Новите правила за определяне на размера на такса смет да бъдат приложени за календарната 2026 г., предлагат от Столична община. Освен това настояват да бъде прието правило, че “когато общинският съвет не е взел решение, с което се определя размера на таксата за битови отпадъци, от всеки длъжник се събира такса, в размер на абсолютната стойност на таксата за битови отпадъци от предходната година”.

Причините за това са няколко. Според предложения от Министерство на финансите ред, първо трябва да бъде приета наредбата за определяне на такса смет, а след това и 265 общини в страната трябва да приемат свои наредба за изчисляване на таксата. Но самите текстове от Закона за местните данъци и такси, с които са въведени новите правила за такса смет, влизат в сила от 1 януари 2025 г. Така общините ще трябва да приемат наредби на базата на закон, който все още не е влязъл в сила.

Предвид новия подход при определяне на таксата за битови отпадъци, се очаква наредбите на общините да преминат и през съдебен контрол, преди да се превърнат в стабилни нормативни актове, посочват от Столична община. Законът за местното самоуправление и местната администрация дава възможност областният управител да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. Той може да върне наредбата за такса смет за ново обсъждане в общинския съвет или да я оспорва пред съответния административен съд, което може да спре изпълнението на наредбата.

Според становището на Министерство на финансите, ако в наредбите на общините бъде записано, че влизат в сила от 1 януари 2025 г., няма да има проблем с това, че са изготвени на база текстове в закон, които още не са влезли в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    2
    mischi
    Май ще се окажете прав, господине! Големи мозъци са тези, дето ни правят законите! Ако позволите да перифразирам Антон Страшимиров: дерат народа ни, както турчин не го е драл!
  • 16
    1
    123
    Ще променяли правилата. Буллшит ! Просто ни пудрят мозъците под формата на смяна в правилата а всъщност искат да оскъпят услугата неколкократно. Като с ВеиКа, смениха тръбите, намалиха загубите драстично и зашиха в небето цените, ще поскъпне и още водата и тока.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари