Петрички лекар получил остра треска след ваксинация

0
При поставянето на първата доза от ваксината, медикът не е проявил симптоми, това се случва след реваксинацията
При поставянето на първата доза от ваксината, медикът не е проявил симптоми, това се случва след реваксинацията

Нежеланият симптом се е появил след реваксинация срещу Ковид-19, но вече е отшумял

Петрички лекар е получил силно втрисане и обилно изпотяване след втората ваксина срещу Ковид-19, научи “Струма”. След няколко часа симптомите са отшумели и състоянието на доктора се е нормализирало.

Интересното е, че при първата ваксина лекарят не е имал никакви нежелани реакции. Няма остри странични реакции при реваксинирането на лекари от Благоевград и Гоце Делчев, установи репортерска проверка. При реваксинацията срещу Ковид-19 на лекарите и медсестрите в болниците в Пиринско дори са имунизирани допълнително и други желаещи. Това е станало възможно след като от един флакон са направени 6 дози, докато при първата ваксинация в края на декември бяха използвани 5 дози. Тогава на петте многопрофилни болници в Благоевградска област и ЦСМП от РЗИ бяха разпределени 40 флакона за 200 дози. 10 флакона за 50 дози бяха предоставени в МБАЛ – Благоевград, като пръв се ваксинира болничният директор д-р Огнян Митев. При втората партида вместо 50 ваксини са направени 60, като допълнителните 10 са поставени като първа ваксина на медици от болницата, обясни д-р Митев.

По същия начин са процедирали и в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Там са реваксинирани 25 медици, а на други 5-има са поставени за първи път ваксина от общо 5-те флакона, които са им предоставени от РЗИ, поясни зам. директорът на болницата д-р Ангел Тонгов.

Според кратката характеристика на ваксината на Пфайзер и Бионтех един флакон от 0,45 ml съдържа 6 дози по 0,3 ml след разреждане. Comirnaty, каквото е името на ваксината, се прилага интрамускулно след разреждане, а за да се изтеглят 6 дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с малък (неизползваем) мъртъв обем. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, може да няма достатъчен обем за изтегляне на 6 дози от един флакон. Независимо от вида на спринцовката и иглата всяка доза трябва да съдържа 0,3 ml ваксина. Ако количеството на останалата във флакона ваксина не може да достави една цяла доза от 0,3 ml, флаконът и остатъкът се изхвърлят. Абсолютно е недопустимо да се събират излишъците ваксина от няколко флакона. Това са официалните препоръки за прилагане на ваксините, които медсестрите трябва да спазват. Така на практика ваксинационният курс за имунизираните през декември лекари приключи .За 40-те нововаксинирани, колкото би трябвало да са медиците, възползвали се от 6-та доза, имунизацията ще завърши след 21 дни, когато бъде поставена втората ваксина. Засега няма сериозни странични реакции при ваксинирането на лекарите в МБАЛ – Благоевград, категоричен е д-р Митев.

Само една лекарка от Гоце Делчев е вдигнала температурата при поставяне на първата ваксина, каза д-р Тонгов. Повечето от реакциите са били типични при ваксиниране – болка при убождане, зачервяване или подуване, но са били краткотрайни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук