Петър Янков: От понеделник започва продължителен валежен период

0
Ще има и понижение на температурите, прогнозира синоптикът
Ще има и понижение на температурите, прогнозира синоптикът

Ще има и понижение на температурите, прогнозира синоптикът

Сравнително високи температури преобладаваха у нас през последните дни. На места днес превалява дъжд.

"Единствените райони, в които няма валежи, са североизточните и по Черноморието. Днес в Западна и Централната България ще бъде дъждовно, между 15 и 20 л/кв.м в района между Пловдив и Стара Загора. Утре валежите спират, но и температурите с малко ще се понижат. В събота ще бъде с много слънчеви часове и по-благоприятно за туризъм. Температурите сутринта ще бъдат -1 и 2-3 градуса, има условия за слани в западните полети. През деня ще бъдат между 13 и 17 градуса", каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Топло ще бъде и в неделя, стана ясно от думите му. От запад се задават плътни дъждовни облаци, които в неделя вечерта и в понеделник ще докоснат крайните югозападни части от страната.

"От понеделник започва продължителен валежен период. Дъждовете ще бъдат по-интензивни в западните и южните райони на страната. В сряда и четвъртък прогнозите сочат валежи от дъжд и сняг със захлаждане. Няма да се образува снежна покривка", каза още Янков.

Синоптикът отбеляза, че на 8 март времето ще бъде много динамично и разнообразно, "точно като характера на жената". Денят ще започне с валежи в югозападните райони, облаците ще се разкъсват и следобед ще има слънчеви часове. Вятърът ще бъде слаб от югозапад.

Янков посочи, че има условия за слани в края на следващата седмица. Преди да има слани, селските стопани да напръскат почвата и тя да се овлажни, което създава условия за по-слабо понижение на температурите в приземния слой, съветва синоптикът.

"Най-опасното явление този сезон са валежите от дъжд и сняг. При докосването на снежинка и стопяването ѝ цветчето се поврежда. Овощните дръвчета в северните райони ще бъдат подложени на това опасно явление", поясни Янков.

"В последните дни в Софийското поле има условия за задържащи слоеве и чувствително замърсяване на приземния въздух - от транспорт, от гориво. София се намира на дъното на своеобразен котел, който създава такива условия. Не трябва да се спекулира с тези измервания, едва ли не, че София е най-мръсният град в Европа. София е единствената европейска столица, която е близо до такава висока планина като Витоша", завърши синоптикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари