Петър Ганев: Ако сме идиоти, минималната заплата може да се вдигне от юли

4
Добромир Иванов: Частният сектор тегли каруцата с всички останали
Добромир Иванов: Частният сектор тегли каруцата с всички останали Видео: NOVA

Добромир Иванов: Частният сектор тегли каруцата с всички останали

1000 лева минимална работна заплата от 1 юли. За това настояват синдикатите. Възможно ли е това? Темата коментираха в предаването „Здравей, България” по NOVA Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българска предприемаческа асоциация, както и икономистите Петър Ганев и Георги Вулджев.

Добромир Иванов обясни, че около 1,7 милиона души у нас работят и плащат данъци и осигуровки.

„Ако приемем, че цялата ни държава е една каруца, в която се возят едни хора – нашите родители, пенсионери и др. – общо около 5 милиона човека. Има едни други хора, които теглят каруцата – частният сектор, хората, които изкарват парите в държавата. Това са около 1,7 милиона души. Когато започне да се прави бюджет, изкушението за политиците е на кого да дадат пари – дали на тези в каруцата, или на тези, които я теглят. Ако даваме на тези в каруцата, я правим по-тежка. Няма смисъл да се дават пари и на онези, които „теглят”. Няма предприемач, който да иска държавата да му дава пари. Работата на държавата е да подобрява средата”, каза Иванов.

Икономистът Петър Ганев обясни, че минималната работна заплата има ефект върху дефицита, но той не е милиарден.

„Няма начин да се вдигне минималната заплата от юли, освен ако не сме идиоти. Тази година тя беше вдигната, влязъл е механизъм, на 1 септември ще бъде обявено вдигането от 1 януари 2024 г. По мои сметки ще бъде около 930 лева, което ще е рекордно – със 150 лева на година. Този механизъм е разписан, да видим как работи”, заяви Ганев. Той смята, че по-големият разговор трябва да е за следващия бюджет.

На въпроса може ли да се постигне дългоочаквания бюджетен дефицит под 3%, без да има потърпевши икономистът Георги Вулджев заяви, че не вижда как е възможно да се случи.

„През последните няколко години възприемаме капиталовите разходи като магически казан, от който вадим пари постоянно. В един момент се удря някаква граница. През последните години имахме доста занижени капиталови разходи. Миналата година прехвърлихме едни пари за тази година и така намалихме, по линия на капиталовите разходи, дефицитът да стане до 3%”, обясни Вулджев.

Той обясни, че ако дефицитът щ е приблизително 12 милиарда, това в проценти е 6,4%. Трябва да стане 5,5 милиарда, което ще е около 3%.

Вулджев е категоричен, че тази разлика не може да бъде поета само от капиталови разходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Мунчо
    До 2: Брей, колко елементарно било.
  • -1
    4
    economix
    Като се вдигне МРЗ това води до повишаване на цените. На всичко. Народът не разбира , че когато се вдигат минималните заплати със 10% , цените се вдигат със 110 %. Това не могат да го проумеят повечето хора и искат да ги тъпчат със пари, но по този начин само се обезценяват парите . Кой разбрал - разбрал.
  • 11
    3
    Ф16
    Щом казва специалист е друго нещо.Значи за кражби ,за саниране за други глупости пари трябва да се отделят,а за хората да няма увеличение.С това мислене скоро хептен никой няма да има да работи,и ще продължавате да ревете де са хората...Ами на по добро място.Аз 30 години не видях работодателите да дадат някакво увеличение без да реват ,че ще фалират.Е не са,само дебелеят повече.
  • 1
    2
    да
    Който за каквото е учил!
  • 13
    1
    Дгд
    Скапаняк, живей ти с минимална заплата и тогава ще те питаме как е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари